USA kæmper med masseskyderier: Her er tre grafer, der forklarer problemet

Onsdag eftermiddag skete det igen. En gerningsmand skød vildt omkring sig og dræbte 17 personer på en high school i Parkland i USA. Landet er plaget af masseskyderier, og tre af de dødeligste nogensinde har fundet sted det seneste halve år. Få et overblik her.

En familie genforenes efter et syderi på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida onsdag 14. februar 2018. (John McCall/South Florida Sun-Sentinel via AP) Fold sammen
Læs mere
Foto: John McCall
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet har identificeret gerningsmanden bag et skoleskyderi i Florida som 19-årige Nikolas Cruz, der tidligere er blevet smidt ud af skolen.

Onsdag eftermiddag skrev han sig ind i USAs historie som gerningsmanden bag det 9. mest dødelige masseskyderi i USA nogensinde. Tungt bevæbnet med røggranater, flere våbenmagasiner og en semiautomatisk riffel skød han mod elever og lærere på Marjory Stoneman Douglas High School i byen Parkland i det sydlige Florida. 17 personer blev dræbt.

Amerikanerne er igen og igen vidne til masseskyderier med efterfølgende ophedede debatter om adgangen til våben. Her er tre grafikker, der sætter det seneste skyderi i perspektiv.

De ti mest dødelige masseskyderier i USA

Bemærk herunder, at tre af de ti værste masseskyderier i USAs historie har fundet sted inden for det seneste halve år.

Ser man på skoleskyderier, er der alene i år blevet åbnet ild på amerikanske skoler 18 gange. Otte af gangene har det resulteret i dræbte eller sårede, skriver Ritzau.

USA sammenlignet med andre lande

I USA er der i grove tal et skydevåben for hver indbygger, skriver det amerikanske medie Vox, der har samlet en række grafer over våben og skuddrab i landet. Det betyder, at mens kun 4,4 procent af verdens befolkning bor i USA, er 42 procent af verdens civilt-ejede våben i USA.

Skuddrab er langt mere udbredt i USA end i andre sammenlignelige lande. Herunder ses antal skuddrab per 1 million indbyggere.

Holdning til våbenlovgivningen

Holdningen til den lette adgang til våben i USA blusser ofte op i kølvandet på et større masseskyderi. Ifølge en undersøgelse fra CNN og Gallup har der i alle årene fra 1992 og frem til i dag været et stort flertal for at stramme lovgivningen. Opbakningen til en stramning af lovgivningen er dog dalet markant frem til 2012, hvorefter den er steget lidt igen.

I den seneste undersøgelse fra Gallup ønsker 55 procent af amerikanerne en strengere våbenlovgivning, mens kun 10 procent ønsker en lempeligere lovgivning, skriver CNN.