USA: Israel må støtte tostatsløsning

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, kræver, at Israels premierminister viser sin opbakning til en tostatsløsning mellem israelerne og palæstinenserne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, må vise, at han er oprigtig i forhold til at skabe en palæstinensisk stat. Sådan siger USA's udenrigsminister, Hillary Clinton.

Amerikaneren siger, at Netanyahu "burde afstå fra ensidige udmeldinger og handlinger", der kan underminere fredsprocessen. Clintons kommentar kommer godt en måned efter, at der udbrød diplomatisk krise mellem USA og Israel.

- Premierminister Netanyahu er nødt til at slutte sig til visionen om en tostatsløsning, siger Clinton.

- At lette adgangen til Vestbredden og bevægelsesfriheden i området som svar på en troværdig palæstinensisk sikkerhedspræstation er ikke nok til at overbevise palæstinenserne om, at tilslutningen (til tostatsløsningen) er oprigtig, siger hun.

- Vi opfordrer Israel til at fortsætte med at skabe momentum i retning af en omfattende fred ved at vise respekt for palæstinensernes legitime aspirationer, stoppe bosættelsesaktiviteterne og adressere de humanitære behov i Gaza.

Clinton opfordrer også lederne i de arabiske lande til at bevise deres opbakning til fred i Mellemøsten. Den amerikanske udenrigsminister nævner Det Arabiske Fredsinitiativ, hvor arabiske ledere har lovet at normalisere forholdet til Israel.

- Det er i deres interesse at fremme det Det Arabiske Fredsinitiativ med handling, ikke bare retorik, og gøre det nemmere for palæstinenserne at forfølge forhandlinger og nå frem til en aftale, siger Clinton.

Krisen mellem USA og Israel brød ud, da israelerne annoncerede opførslen af nye bosætterboliger i Østjerusalem, mens USA's vicepræsident, Joe Biden, var i landet.

/ritzau/AFP