USA isoleret i klimakamp

USA nægter fortsat at tilslutte sig bindende mål for CO2-udledning i kampen mod klimaforandringer.

Mens delegerede ved FNs klimakonference på Bali i går klappede begejstret ved nyheden om, at Australien tilslutter sig Kyoto-protokollen, valgte USA at fastholde sin årelange modstand mod bindende mål for nedbringelsen af landets CO2-udledning, der er de største i verden.

»Vi respekterer andre landes beslutninger, og vi beder naturligvis også om, at de respekterer vore beslutninger,« sagde USAs chefforhandler i klimaspørgsmål, Harlan Watson, på Bali.

Watson er leder af den talstærke amerikanske delegation ved konferencen, der begyndte i går, og han gjorde det klart, at USA mener, at Kyoto-protokollen med dens bindende krav til underskriverne om at reducere CO2-udslip ikke virker.

USA stod ifølge de seneste tal (2004) for 22,2 pct. af verdens CO2-udledning, som i perioden 2000-2005 er vokset med 1,6 pct. om året. Men det skal – understreger amerikanerne – ses i relation til en samlet vækst i økonomien på 12 pct. og en befolkningstilvækst på fem pct.

Ikke desto mindre er USAs CO2-udledning 16 pct. højere end i 1990, der er det årstal, som bruges i forbindelse med Kyoto-protokollen.

Harlan Watson sagde dog videre til nyhedsbureauet Reuters, at »USA ikke vil blokere for en global indsats« mod klimaforandringerne, som amerikanerne vil bekæmpe gennem frivillige aftaler og udvikling af grøn teknologi.

»Vi vil være fleksible og arbejde konstruktivt for en Bali-køreplan,« sagde Watson.

Målet med Bali-konferencen er netop at lægge rammerne for, hvordan man efter 2012 – når Kyoto-protokollen udløber – kommer videre med at begrænse de CO2-udslip, der ifølge eksperterne ved FNs klimapanel er årsagen til kraftige temperaturstigninger på jordkloden.

Australiens nyvalgte premierminister Kevin Ruud, der blev taget i ed i går, valgte som sin første embedshandling at underskrive de dokumenter, der skal føre til Australiens ratifikation af Kyoto-protokollen.

Ruud kalder Kyoto for »den mest vidtrækkende aftale om miljø og bæredygtig udvikling, der nogensinde er vedtaget«.

Australien vil nedbringe sin CO2 -udledning med 60 pct. i 2050, indføre et nationalt system for handel med CO2-kvoter i 2010 og binde sig til at skaffe 20 pct. af sit energiforbrug i 2020 fra vedvarende energi.