USA: Irans varselsskud mod Mærsk-skib er »upassende«

Iran tilbageholder et Mærsk-fragtskib, der skulle være trængt ulovligt ind i iransk farvand. Iran forsikrer, at der hverken ligger militære eller politiske motiver bag. USA kalder det »upassende«, at Iran har affyret advarselsskud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAN: Det er »upassende«, at iranske patruljebåde har affyret advarselsskud mod et fragtskib, der er lejet af danske Mærsk. Sådan lyder meldingen fra det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, efter iranske styrker tirsdag eftermiddag har beslaglagt fragtskibet MV Maersk Tigris i Den Persiske Golf.

Der er 24 besætningsmedlemmer om bord på skibet, hvor iranske styrker angiveligt også er gået om bord. De tilbageholder skibet for »ulovlig indtrængen på Irans territorialfarvand«.

Iranerne forsikrer ifølge det iranske nyhedsbureau Tasnim, at der hverken ligger militære eller politiske motiver bag episoden, skriver Reuters.

Ifølge en talsmand fra Pentagon affyrede iranske patruljebåde advarselsskuddene ved fragtskibet for at beordre det dybere ind i iransk farvand. I første omgang ignorerede fragtskibet advarslen, men efterfølgende måtte det makke ret, skriver Reuters.

Skibets position kan følges her via sitet Marinetraffic.com.

Amerikanske styrker i regionen reagerede på nødopkaldet fra Maersk Tigris og sender ifølge Reuters destroyeren USS Farragut til området for at overvåge situationen sammen med et rekognosceringsfly. Der er ingen amerikanere om bord på skibet.

Den amerikanske talsmand oplyser til Reuters, at Mærsk-fragtskibet sejlede gennem Hormuz-strædet, da det blev standset. Iran har tidligere truet med at blokere strædet på grund af de sanktioner, landet er pålagt for sit atomprogram.

Mærsk oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at skibet er lejet ud til det danske selskab. Der er dog ingen danskere om bord.

Skibet sejler under Marshalløernes flag, og derfor er det danske udenrigsministerium ikke involveret i sagen, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

Maersk Tigris ejes og drives af Singapore-selskabet Rickmers Ship Management, som er en del af den Hamborg-baserede Rickers Group. Selskabet oplyser til TV 2, at besætningsmedlemmerne primært er fra Østeuropa og Asien - og at skibet i øvrigt var på en »helt normal kommerciel rute« fra Saudi-Arabien til De Forenede Arabiske Emirater.