USA installerer missilforsvarssystem i Sydkorea

Installeringen af Thaad-systemet, som USA og Sydkorea i 2015 vedtog at installere, er gået i gang i Seongju, Canadas Trudeau kaster sig ind i handelsstrid med Trump, og indfødte skyder efter politiet i Brasilien med bue og pil. Få overblikket over nattens historier her.

Et militærkøretøj, der er en del af THAAD (Terminalt Højområdeforsvar), ankommer i Seongju 26 april 2017 under protester fra lokale.  A U.S. military vehicle which is a part of Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) system arrives in Seongju, South Korea, April 26, 2017. Kim Jun-beom/Yonhap via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. SOUTH KOREA OUT. FOR EDITORIAL USE ONLY.NO RESALES.NO ARCHIVE. TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA installerer missilforsvarssystem i Sydkoreas sydøst

Under protester fra hundredvis af lokale beboere er amerikanske soldater onsdag begyndt at installere missilforsvarssystemet Terminal High Altitude Area Defense (Thaad) i Sydkorea.

Det rapporterer lokale medier ifølge nyhedsbureauet dpa.

Thaad er et avanceret raketværnssystem udstyret med radar, der kan ramme og ødelægge ballistiske missiler med kort og mellemlang rækkevidde.

I løbet af natten til onsdag har seks køretøjer angiveligt transporteret dele af systemet, som bliver installeret i Seongju i den sydøstlige del af landet.

Sydkoreas forsvarsministerium bekræfter ifølge nyhedsbureauet Yonhap, at en "fuld implementering" er påbegyndt.

- Foranstaltningen er beregnet til at sikre tidlig operationel kapacitet ved at placere nogle af de tilgængelige dele på stedet, udtaler ministeriet ifølge Yonhap.

Samtidig siger en talsmand for USA's forsvarsministerium til dpa, at USA arbejder sammen med Sydkorea om at implementere Thaad "så hurtigt som muligt".

Indbyggerne i Seongju er bekymrede for, at byen vil blive et mål for nordkoreanske missiler.

USA begyndte at sende Thaad-systemet til Sydkorea i marts, lige efter at Nordkorea havde lanceret fire ballistiske missiler i Det Japanske Hav.

USA og Sydkorea vedtog sidste år at installere systemet, som USA mener er "udelukkende defensivt".

Missilforsvaret skal ifølge USA sikre Sydkorea mod angreb fra fjenden Nordkorea.

Under et besøg i Sydkorea i midten af marts sagde den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, at USA's "strategiske tålmodighed" med Nordkorea er opbrugt.

epaselect epa05927946 A US military trailer carrying elements of the Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) system enters a golf course in Seongju, South Korea, 26 April 2017. US Forces Korea secured the site from the South Korean government six days ago in line with last year's bilateral deal to deploy a THAAD battery. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: YONHAP.

Samtidig ville han ikke udelukke, at et militært svar kan blive nødvendigt.

Det er Nordkoreas gentagne prøveopsendelser af raketter med længere rækkevidde og den fortsatte udvikling af atomvåben, der har fået USA til at skærpe sin holdning.

Tillerson lovede desuden, at ethvert nordkoreansk angreb på Sydkorea vil blive mødt med "et passende svar".

- Hvis de forhøjer truslen fra deres våbenprogram til et niveau, som vi mener kræver handling, så ligger den mulighed klar på bordet, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/

Canadas Trudeau kaster sig ind i handelsstrid med Trump

Arkivfoto: USAs præsident Donald Trump (venstre) og den canadiske premierminister Justin Trudeau (højre).   Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, har kastet sig ind i en nyopstået handelskonflikt om canadisk tømmer med den store nabo mod syd, USA.

Under en telefonsamtale med den amerikanske præsident, Donald Trump, har Trudeau tirsdag aften lokal tid sagt, at "Canada vil forsvare sin interesse i tømmerindustrien med stor energi."

- USA og Canada er enige om, at vi skal opnå en aftale om canadisk tømmer, står der i en pressemeddelelse fra den canadiske regering. Meddelelsen er udsendt efter samtalen mellem de to regeringsledere.

Der står også, at Trudeau har "tilbagevist de grundløse anklager" mod Canadas handelsmetoder.

Konflikten er blusset op, efter at USA tidligere på ugen pålagde canadisk tømmer en straftold på i gennemsnit 20 procent.

USA mener, at den canadiske stat subsidierer sine tømmerproducenter.

- Canada har gjort det meget svært for vores mælkebønder i Wisconsin og andre grænsestater. Det vil vi ikke finde os i. Bare vent og se!, skrev Donald Trump i et tweet på det sociale medie Twitter tidligere tirsdag.

Justin Trudeau sagde inden opkaldet tirsdag, at han vil stå fast.

- Jeg er høflig, men jeg står også meget fast på at forsvare Canadas interesser. Jeg vil respektfuldt indgå i en dialog med USA for at vise, at vores økonomier er integreret.

Tømmer er en enorm eksportvare for Canada. Det bliver brugt til alt fra byggeri til gulve i USA.

Der blev eksporteret tømmer fra Canada til USA for 5,7 milliarder dollar sidste år.

Nu har Canada så svaret igen ved at indføre begrænsninger for salget af udenlandske mælkeprodukter, der gør det næsten umuligt for amerikanske mejerier og mælkebønder at eksportere til Canada.

Det rammer hårdt i nogle af de områder i USA, som Donald Trump har svoret at beskytte.

De nordlige stater lever af landbrug, og Wisconsin kalder sig selv for "ostestaten".

/ritzau/Reuters

Indfødte skyder efter politiet i Brasilia med bue og pil

Brazilian Indians take part in a demonstration against the violation of indigenous people's rights, in Brasilia, Brazil April 25, 2017. REUTERS/Gregg Newton Fold sammen
Læs mere
Foto: GREGG NEWTON.

Indfødte brasilianere tørnede tirsdag sammen med politiet i den brasilianske hovedstad, Brasilia. Her blev der skudt med gummikugler og tåregas fra politiets side, mens stammemedlemmer skød pile den anden vej.

Den indfødte befolkning demonstrerede imod, at landmænd er trængt ind på det, som de indfødte betegner som deres reservater.

Demonstrationen forløb fredeligt, indtil at politiet blokerede for nogle indfødte, som ville kravle ind på et område, der gav adgang til kongresbygningen.

Sammenstødene stoppede hen over aften, hvor flere af de demonstrerende var kommet lettere til skade.

Riot police points his gun at Brazilian Indians during a demonstration against the violation of indigenous people's rights, in Brasilia, Brazil April 25, 2017. REUTERS/Gregg Newton TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: GREGG NEWTON.

Der er ingen meldinger om, at politifolk skulle være kommet noget til.

Sonja Guajajara, der koordinerede demonstrationen, siger, at flere end 4000 indfødte deltog i protesterne tirsdag.

- Vi medbragte 200 kister, der symboliserer det folkemord og de drab på indfødte, som bliver udført af myndighederne i forbindelse med landbrugsdrift, siger hun.

De mange demonstranter bar farverige hovedbeklædninger og var kropsmalede.

/ritzau/Reuters