USA indefryser alle Gbagbos konti

USA indefryser nu samtlige konti, som Elfenbenskystens udskældte leder, Laurent Gbagbo, står som indehaver af.

Foto: THIERRY GOUEGNON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansministeriet i USA har indefrosset alle konti, som Elfenbenskystens afgående præsident, Laurent Gbagbo, hans kone og tre personer i deres inderkreds står som indehavere af.

Dermed øges presset yderligere mod den udskældte leder, som nægter at give efter for det internationale samfunds krav om at træde tilbage efter nederlaget i præsidentvalget i november.

Ifølge en højtstående amerikansk embedsmand er beslutningen om at indefryse Gbagbos konti taget, fordi han "udgør en trussel mod fredsprocessen i landet".

- Laurent Gbagbo udviser en hensynsløs ligegyldighed over for trivslen i Elfenbenskysten, siger Adam Szubin fra det amerikanske finansministerium.

Beslutningen indebærer, at amerikanske bankkonti og ejendomme ejet af Gbagbo og de fire andre indefryses, og at amerikanske statsborgere vil blive forhindret i at gøre forretninger med dem.

Ud over Gbagbo og hans kone er der angiveligt tale om præsidentens stabschef, Desire Tagro, den politiske rådgiver og talsmand, Pascal Affi N'Guessan, samt udenrigsminister Alcide Djedje.

USA og andre vestlige lande anerkender Gbagbos rival Alassane Ouattara som den retmæssige leder af det kakaoproducerende land.

Verdensbanken har tidligere suspenderet alle lån til landets regering.

/ritzau/AFP