USA i alarmberedskab: Politi formoder, terrorcelle står bag bomber

Flere ueksploderede bomber er fundet efter terror­aktionerne lørdag aften, og politiet mener, at en regulær terrorcelle står bag.

Forsiden på New Yorker-avisen New York Post efter bombe-angrebet lørdag. Foto: Richard B. Levine Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA er rystet efter weekendens række af terroraktioner, og nu mener politiet, at en regulær terrorcelle opererer ud fra New York og nabostaten New Jersey.

Den 28-årige afghansk fødte amerikaner, Ahmad Khan Ramani, er blevet anholdt og sigtet både for bomberne i New York og i New Jersey. Fem personer er desuden blevet anholdt og afhøres i forbindelse med attentaterne. Politiet mener, at der er en forbindelse mellem de to attentater, selv om der ikke er fremkommet oplysninger om, hvordan attentaterne er forbundne.

Amerikanernes angst for terror fik yderligere et hak opad, da politiet mandag fandt en bombe i byen Elizabeth i New Jersey. Det var angiveligt en rørbombe tilsvarende lørdagens, som eksploderede i byen Seaside Park – også i New Jersey forud for et løb, som det amerikanske marinekorps havde arrangeret. Den eneste grund til, at denne bombe ikke kostede liv eller sårede, var, at løbet var forsinket, og at ingen var i nærheden, da bomben gik af.

De 29 personer, som blev såret af bomben i New York-bydelen Chelsea lørdag, er alle udskrevet. Den eneste grund til, at ingen i dette tilfælde mistede livet, var, at bomben var placeret under en metalcontainer. Det har formentlig reddet menneskeliv.

En anden bombe, som blev fundet et andet sted i New York, eksploderede aldrig. De to bomber i New York var begge gemt i en trykkoger efter samme metode som terror­aktionen i 2013 i Boston. Tre personer mistede livet og 264 mennesker blev såret dengang.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, har understreget, at der endnu ikke er klare beviser for terrorforbindelser til udlandet, men at det også undersøges af det amerikanske forbundspoliti, FBI. De Blasio er blevet stærkt kritiseret for netop ikke i første omgang at ville kalde det en terroraktion. Han sagde dog i går, at politiet selvfølgelig nu arbejder med sagen som en terrorsag, hvilket også betyder, at der er sat et helt anderledes beredskab ind.

New Yorks 36.000 politifolk er sat på overarbejde, og overalt ved de kendeste steder i New York er der udstationeret særlige anti-terror­enheder.

Beredskabet er i forvejen aktivt i byen, fordi det samtidig er ugen, hvor mange landes stats- og regeringschefer er i byen for at indlede FNs årlige generalforsamling. Også i New Jersey er der udkommanderet flere tusinde politifolk.

Til gengæld menes knivstikkerierne i Minnesota ikke at have nogen forbindelser til de øvrige terroraktioner.