USA hyrede 1.000 nazister som agenter under Den Kolde Krig

I årtierne efter Anden Verdenskrig hjalp nazister fra alle niveauer med at spionere for USA, dokumenterer ny bog.

Aleksandras Lileikis (billedet) var en af de mange nazister, der blev hyret af USA efter Anden Verdenskrig. Han arbejdede ifølge New York Times for CIA. Foto: Justitsministeriet i USA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under Den Kolde Krig hyrede CIA, FBI og andre amerikanske sikkerhedsmyndigheder tyske nazister som spioner og informanter.

Og omfanget af rekrutteringen af nazister til amerikansk tjeneste var langt mere omfattende, end det tidligere er kommet frem. Det dokumenterer en ny bog; »The Nazis Next Door: How America Became a Safe Haven for Hitler’s Men« af Eric Lichtblau, som New York Times mandag har bragt et uddrag af.

Forfatter Eric Lichtblau har haft adgang til nyligt åbnede optegnelser. Desuden har han interviewet en række embedsmænd til bogen, der udkom mandag.

I bogen beskrives det, hvordan USA hyrede mere end 1.000 nazister - herunder flere SS-topfolk - som agenter og kollaboratører, og så sent som i 1990erne boede flere af dem fortsat i USA.

Eksempelvis ansatte CIA i 1950erne en tidligere SS-officer som spion - selv efter at have konkluderet, at han sandsynligvis var skyldig i »mindre krigsforbrydelser«.

Men det præcise omfang af nazister, der kom i amerikansk tjeneste, er fortsat ukendt, fordi mange akter stadig er klassificerede selv i dag, hvilket umuliggør en komplet optælling.

Norman Gouda, der er historiker ved University of Florida, peger dog på, at det fuldstændige antal formentlig er langt højere.

Der blev »direkte eller indirekte ansat et antal tidligere nazi-politifolk og østeuropæiske kollaboratører, som var åbenlyst skyldige i krigsforbrydelser,« siger han i bogen.

Ingen af de 1.000 nu kendte spioner og informanter menes at være i live i dag.