USA holder internationalt topmøde om ekstremisme i februar

USA inviterer allierede til et internationalt topmøde for at styrke kampen mod ekstremisme, oplyser den amerikanske justitsminister.

USA: Præsident Barack Obama vil invitere USAs allierede til et topmøde i Washington til februar. Topmødets dagsorden bliver ekstremisme og sikkerhed, oplyser USAs justitsminister, Eric Holder.

Meldingen fra den amerikanske justitsminister kommer, efter han søndag har mødtes med sine europæiske kolleger forud for en solidaritetsmarch mod terror i den franske hovedstad, Paris, i kølvandet på de seneste dages terrorhandlinger.

»Vi vil samle alle vores allierede for at drøfte, hvordan vi kan modvirke den voldelige ekstremisme, der findes rundt omkring i verden,« siger Eric Holder ifølge Reuters om ekstremismemødet i USA, der afholdes 18. februar.

Den amerikanske justitsminister vurderer, at det er blevet sværere for terrororganisationen al-Qaeda at gennemføre terrorangreb som det, der ramte World Trade Center i USA 11. september 2001. Men tilhørsgrupper som al-Qaeda i Yemen er trådt til, hvor kernegruppen er blevet svækket, og forsøger at inspirere folk til at gennemføre mindre angreb.

Eric Holder fortæller til CBS, at han er bekymret for angreb fra såkaldte »enlige ulve«, der gennemfører terrorangreb på egen hånd med inspiration fra al-Qaeda-grupper.

»Bekymringer om en enlig ulv eller en lille gruppe mennesker, der selv beslutter sig for at gribe til våben og gøre, som vi så i Frankrig i denne uge, er ærligt talt noget, der holder mig vågen om natten,« siger han.

Den danske justitsminister, Mette Frederiksen (S), deltog også i søndagens møde i Paris, hvor ugens terrorangreb i Frankrig, der har kostet i alt 17 personer livet, var på dagsordenen.