USA har haft ærlige og professionelle samtaler med Taleban

Efter det første møde siden magtovertagelsen gentager USA, at Taleban vil blive bedømt på sine handlinger.

Ledende medlemmer af Taliban mødtes i weekenden med en amerikansk delegation i Qatars hovedstad, Doha. Social Media/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs første møde ansigt til ansigt med Taleban, siden den militante bevægelse overtog magten i Afghanistan i august, var »ærligt og professionelt«.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium søndag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I udtalelsen gentager ministeriet dog, at Taleban vil blive bedømt på sine handlinger, ikke kun på sine ord.

Samtalerne fandt sted lørdag og søndag i Qatars hovedstad, Doha, mellem en amerikansk delegation og ledende medlemmer af Taleban.

Ifølge udenrigsministeriet fokuserede den amerikanske delegation på bekymringer vedrørende sikkerhed og terror, menneskerettigheder, herunder piger og kvinders rolle i samfundet, samt fri passage for både udlændinge og afghanere.

Parterne diskuterede også leveringen af amerikansk humanitær bistand direkte til det afghanske folk.

»Diskussionerne var oprigtige og professionelle, og den amerikanske delegation gentog, at Taleban vil blive bedømt ud fra sine handlinger og ikke kun sine ord,« står der i erklæringen fra udenrigsministeriet ifølge Reuters.

USA har ifølge nyhedsbureauet AFP opretholdt kontakten med Taleban, siden den islamistiske bevægelse i august erobrede Kabul og overtog magten i Afghanistan, samtidig med at USA og dets allierede var i færd med at trække sine tropper ud af landet.

Weekendens møde var det første siden tilbagetrækningen, hvor USA igen skulle se sin gamle fjende i øjnene.

»Vi vil presse Taleban til at respektere alle afghaneres rettigheder – heriblandt kvinder og pigers – og til at danne en inkluderende regering med bred opbakning,« sagde en talsperson for USAs udenrigsministerium fredag ifølge AFP.

»Vi vil også presse Taleban til at lade humanitære organisationer få fri adgang til kriseramte områder, da Afghanistan står over for udsigten til en alvorlig økonomisk sammentrækning og en humanitær krise.«

Ifølge talspersonen betyder weekendens møde dog ikke, at USA anerkender Taleban som Afghanistans reelle ledere.

/ritzau/