USA gør for få fremskridt i Irak

Det Hvide Hus forventes i dag at fremlægge en rapport, der i store træk konkluderer, at USA gør for få fremskridt i Irak, og at landets regering ikke har levet op til sine løfter.

Amerikanske soldater på patrujle i Bagdad. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

De dårlige nyheder står i kø foran Det Hvide Hus i øjeblikket. En rapport lækket i går konkluderer, at al-Qaeda har genvundet sin styrke, og i dag fremlægger præsident Bush højest sandsynligt selv en anden rapport med en mindst ligeså kedelig konklusion.

Den nye Irak-strategi med ekstra 28.000 soldater sendt til Irak har ikke haft nogen synderlig positiv effekt på sikkerhedssituationen. Og landets egen regering har kun formået at leve op til lige godt halvdelen af de 18 krav, der blev sat af USA tidligere på året.

Det er som ellers lovet ikke lykkedes for Iraks regering at gennemføre lovgivning, der ligeligt fordeler landets olieresurser mellem de forskellige grupperinger, hvilket ses som et meget vigtigt skridt for at skabe stabilitet.

Rapporten sår også tvivl om, hvorvidt de irakiske sikkerhedsstyrker vil være i stand til at varetage et større ansvar. Det er altafgørende, de kan det, når de amerikanske tropper engang trækker sig ud.

Republikanerne tvivler også

Og for det ikke skulle være nok, så kommer rapporten netop, som der er begyndt at opstå sprækker i trofastheden blandt visse republikanske senatorer. Flere af dem holdt i går møder med præsidentens øverste sikkerhedsrådgiver, Stephen Hadley, hvor de udtrykte bekymring for præsidentens linje, skriver CNN.

Det er demokraterne i fuld gang med at udnytte. De er ved at presse en lov igennem, der kræver, at USA trækker sine tropper ud af Irak inden april næste år. Alt tyder dog på, at George Bush vil bruge sin vetoret til forhindre lovens ikrafttræden.

Bush venter på ny september-rapport

George Bush forsvarer sig med, at den forstærkede indsats i Irak, der blev sat i værk i starten af året, slet ikke har haft tid til at virke endnu. Der er kun to uger siden, at de sidste af de 28.000 ekstra amerikanske soldater ankom til Irak. Han vil derfor vente til en fuld rapport er klar i midten af september, før nye overvejelser om strategien kan komme på tale.

De fleste vurderer dog, at der skal et mirakel til i Irak, hvis situationen i løbet af sommeren skal ændre sig væsentligt.