USA godkender Sverige og Finland som Nato-medlemmer

Med Bidens underskrift er USA det 23. af de 30 Nato-lande, der har sagt ja til svensk og finsk Nato-ansøgning.

USA's præsident, Joe Biden, lykønsker Sveriges ambassadør i USA, Karin Ulrika Olofsdotter, og Finlands ambassadør, Mikko Hautala, efter at have underskrevet den amerikanske ratificering af, at de to lande bliver optaget i Nato. Chip Somodevilla/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's præsident, Joe Biden, har underskrevet et dokument om amerikansk støtte til, at Sverige og Finland bliver medlemmer af Nato.

Biden siger, at de to nordiske lande vil blive "stærke, pålidelige og yderst kompetente nye allierede" i forsvarsalliancen.

- Det er to stolte og neutrale lande. Hver og en med en lang tradition af alliancefrihed, som har brugt deres suveræne ret til at tage deres egne beslutninger om egen sikkerhed, sagde Biden, da han satte sin underskrift.

- Efter at have fulgt den demokratiske proces har de valgt at slutte sig til Nato. Det var og er et vendepunkt for alliancen, mener jeg, og for større sikkerhed og stabilitet. Ikke bare for Europa og USA, men for hele verden, sagde Biden ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Tidligere på måneden stemte Senatet i Washington D.C. med stemmer 95-1 for, at Sverige og Finland bliver Nato-medlemmer.

Politikere fra begge USA's to store partier har udtrykt stærk opbakning til at få Sverige og Finland med i Nato. De to lande er blevet betegnet som vigtige allierede, hvis moderne militær i forvejen arbejder tæt sammen med Nato.

Med Bidens underskrift har USA nu som det 23. af de 30 Nato-medlemslande godkendt Sveriges og Finlands ansøgning.

Alle 30 medlemslande skal sige ja til, at nye lande kommer med i alliancen.

Den forventede Nato-udvidelse vil være den mest betydningsfulde siden 1990'erne i tiden efter, at Berlin-muren faldt og jerntæppet mod Østeuropa smuldrede.

Spørgsmålet om Nato-medlemskab er blevet aktuelt for Sverige og Finland, efter at Rusland i februar invaderede Ukraine.

Kun Tyrkiet har gjort knuder og har stillet krav om, at Sverige og Finland stopper støtte til visse kurdiske grupper, der af Tyrkiet betragtes som terrorister.

/ritzau/