USA godkender HIV-medicin

De amerikanske myndigheder har sagt god for et nyt lægemiddel, som reducerer risikoen for HIV.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Fremover kan amerikanerne snuppe sig en pille, hvis de er bange for at blive inficeret med HIV.

De amerikanske myndigheder har godkendt et lægemiddel, som, de hævder, er det første på markedet, der reducerer risikoen for HIV-infektioner, som forårsager sygdommen AIDS.

Hvert år får 50.000 amerikanere konstateret HIV, og derfor er godkendelsen af medicinen Truvada »en milepæl«, siger Margaret Hamburg fra den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed (FDA) til USA Today.

FDA har store forventninger til medicinen, som ifølge lederen af myndighedens afdeling for anti-virale produkter, Debra Birnkrant, kan sætte en stopper for HIV-epidemien.

Drop ikke kondomet

FDA understreger, at ordineringen af medicinen ikke er tiltænkt som en erstatning for kondomer og andre beskyttelsesmidler, men skal bruges sammen med de øvrige midler som en ekstra gardering. Det anbefales, at lægemidlet bliver givet til homoseksuelle mænd, der er i risiko-zonen for at blive smittet, samt til folk, der er i et parforhold med en person, som allerede er testet HIV-positiv.

Michael Weinstein, der er leder af AIDS Healthcare Foundation advarer dog om, at nogle mennesker vil droppe kondomet og holde sig til pillerne:

- Vi forventer ikke, at folk bruger kondomer, når først de tager denne medicin. Og hvis de ikke tager den konsekvens, vil de tro, at de er beskyttet uden at være det.

Godkendelsen af Truveda kommer efter en anbefaling fra et uafhængigt ekspertudvalg.