USA giver europæiske Nato-lande ultimatum

Donald Trumps forsvarsminister, James Mattis, skærper tonen over for de Nato-lande, der ikke betaler nok.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Bruxelles. USA's forsvarsminister, James Mattis, siger, at de andre Nato-medlemslande skal bakke mere op om det fælles forsvar, hvis ikke USA skal "moderere" sine forpligtelser i Nato, skriver Reuters.

- Amerikanske skatteydere kan ikke længere bære en ulige byrde i forsvaret af vestlige værdier.

- Hvis ikke jeres lande vil have, at USA modererer sin forpligtelse til alliancen, skal I hver især vise mere støtte til vort fælles forsvar, siger Mattis i en skriftlig bemærkning fra Nato-mødet i Bruxelles.

Ved sin ankomst til Bruxelles understregede Mattis ellers USA's fulde fortsatte opbakning til den vestlige forsvarsalliance.

- Alliancen er og forbliver det faste fundament for USA og for hele det transatlantiske samfund. Vi er tæt knyttet sammen, og præsident Trump har udtalt sin stærke støtte til Nato, sagde han.

Stats- og regeringscheferne enedes i 2014 om en målsætning om, at alle lande i 2024 skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret.

Sidste år levede kun fem lande - USA, Grækenland, Storbritannien, Estland og Polen - op til det mål. Danmark lå på 1,17 procent.

/ritzau/