USA frygter Nordkorea mere end noget andet

Donald Trump har sendt en klar besked til Nordkorea. Landet bliver ikke en atommagt. Men hvad kan han gøre for at forhindre det?

04INDNORTHKOREA-MISSILES-18.jpg
FILE PHOTO: North Korea leader Kim Jong Un smiles as he visits Sohae Space Center in Cholsan County, North Pyongan province for the testing of a new engine for an intercontinental ballistic missile (ICBM) in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) on April 9, 2016. KCNA/via REUTERS/File Photo ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE.NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. Fold sammen
Læs mere

Nordkorea med dets leder, Kim Jong-un, har længe stået på den amerikanske efterretningstjeneste liste over de mest frygtede lande, og situationen er de seneste 24 timer blevet endnu mere anspændt, fordi det isolerede østasiatiske land har meddelt, at man meget snart tester en langtrækkende raket, som med en ladning af atomvåben kan ramme USA. Et mareridtsscenarie for den kommende præsident, Donald Trump, der i går via twitter lod meddele, at »det vil aldrig ske«.

Problemet – som flere amerikanske sikkerhedspolitiske eksperter påpeger – er, at der er meget lidt, USA rent faktisk kan gøre uden at risikere tusindvis af døde sydkoreanere. For den nordkoreanske hær regnes for at være særdeles slagkraftig, og hvis USA laver et såkaldte forebyggende angreb på Nordkoreas atomvåbenprogrammer, vil gengældelsesangrebet uden tvivl blive hård og kontant.

En rapport fra det amerikanske forvarsministerium, som er et par år gammel, påpeger, at selv uden brug af nordkoreanske atomvåben kan et gengældelsesangreb koste 100.000 sydkoreanere livet, skabe destabilitet i hele regionen og tvinge Japan til forebyggende at mobilisere, hvilket kan få uoverskuelige konsekvenser i forholdet til Kina.

Nordkorea har foretaget fem atomprøvesprængninger inden for de sidste ti år og har testet mere end 20 forskellige missiler.

Men det - som de samme eksperter siger - der endnu ikke er testet, er en interkontinental raket. Men der har til gengæld ikke været mangel på konkrete trusler fra Kim Jong-un, der gentagne har sagt, at USA er et mål for Nordkorea også atomart. Hvilket igen har fået analytikere til at udarbejde scenarier og profiler på Nordkoreas leder. Og de konkluderer, at den nordkoreanske leder er langt mere utilregnelig end nogen anden statsleder. Selv Iran, som af mange anses for at være en af de farligste terror-nationer, blegner i forhold til Kim Jong-un.

The New York Times skrev i går, at Cheong Seong-chang, som forsker i nordkoreanske forhold på Sejong-instituttet, mener, at den første test meget vel kan ske kort tid inden, at Trump overtager præsidentembedet. Trump har allerede klart meldt ud, at hans administration aldrig vil tillade, at Nordkorea bliver en atommagt eller får mulighed for at udvikle missiler, der kan ramme USA. En af de muligheder, Trump har for at bremse Kim Jong-un er i en alliance med Kina, som Trump ikke er på god fod med, efter at han har tale med præsidenten i Taiwan, hvilket er et brud på årtiers traditioner i USA med kun på det niveau at tale med Kina og ikke med Taiwan. Og spørgsmålet er også, hvad der sker, hvis testen kommer inden, at Trump tiltræder. Så vil krisen komme på det mest ubehagelige tidspunkt midt i et præsidentskifte.

Kristian Mouritzen er berlingskes korrespondent i USA