USA frygter Nordkorea mere end noget andet

Donald Trump har sendt en klar besked til Nordkorea. Landet bliver ikke en atommagt. Men hvad kan han gøre for at forhindre det?

Foto: Ôø? KCNA KCNA / Reuters

Nordkorea med dets leder, Kim Jong-un, har længe stået på den amerikanske efterretningstjenestes liste over de mest frygtede lande, og situationen er de seneste 24 timer blevet endnu mere anspændt, fordi det isolerede østasiatiske land har meddelt, at man meget snart tester en langtrækkende raket, som med en ladning af atomvåben kan ramme USA. Et mareridtsscenarie for den kommende præsident, Donald Trump, der i går via twitter lod meddele, at »det vil aldrig ske«.

Problemet – som flere amerikanske sikkerhedspolitiske eksperter påpeger – er, at der er meget lidt, USA rent faktisk kan gøre uden at risikere tusindvis af døde sydkoreanere. For den nordkoreanske hær regnes for at være særdeles slagkraftig, og hvis USA laver et såkaldte forebyggende angreb på Nordkoreas atomvåbenprogrammer, vil gengældelsesangrebet uden tvivl blive hård og kontant.

En rapport fra det amerikanske forvarsministerium, som er et par år gammel, påpeger, at selv uden brug af nordkoreanske atomvåben kan et gengældelsesangreb koste 100.000 sydkoreanere livet, skabe destabilitet i hele regionen og tvinge Japan til forebyggende at mobilisere, hvilket kan få uoverskuelige konsekvenser i forholdet til Kina.

Test kan være nært forestående

Nordkorea har foretaget fem atomprøvesprængninger inden for de seneste ti år og har testet mere end 20 forskellige missiler.

Men det, der endnu ikke er testet, påpeger eksperterne bag den amerikanske rapport, er en interkontinental raket. Det har til gengæld ikke skortet på konkrete trusler fra Kim Jong-un, der gentagne har sagt, at USA er et mål for Nordkorea – også atomart. Hvilket igen har fået analytikere til at udarbejde scenarier og profiler på Nordkoreas leder. Og de konkluderer, at han er langt mere utilregnelig end nogen anden statsleder. Selv Iran, som af mange anses for at være en af de farligste terrornationer, blegner i forhold til Kim Jong-un.

The New York Times skrev i går, at Cheong Seong-chang, som forsker i nordkoreanske forhold ved Sejong-instituttet, mener, at den første test meget vel kan ske kort tid inden, at Trump overtager præsidentembedet.

En af de muligheder, Trump har for at bremse Kim Jong-un, er i en alliance med Kina. Men han står ikke på god fod med kineserne, efter at han har talt med Taiwans præsident. Kontakten var et brud på årtiers tradition i USA med kun at tale med Kina og ikke med Taiwan på præsidentielt neveau.

Spørgsmålet er samtidig, hvad der sker, hvis testen kommer, inden Donald Trump tiltræder. I så fald vil krisen komme på det mest ubehagelige tidspunkt midt i et præsidentskifte.

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i USA