USA frygter diktatorens »julegave« – sendte mindst fire spionfly i luften julenat

Det er endnu uvist, hvad der ligger i Nordkoreas trussel om en »julegave« til Washington. Donald Trump spøger med, at julegaven kan være en »smuk vase«, mens de asiatiske lande frygter den spændte situation og afholder krisemøde.

USAs præsident Trump trådte i juli kortvarigt ind over grænsen til Nordkorea sammen med Kim Jong-un. Nu er der en »gave« på vej fra Nordkorea til USA, men mange frygter, at det er en gave af en temmelig kontant karakter – muligvis en test af et langdistancemissil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix

Det amerikanske forsvar havde natten til 25. december mindst fire spionfly i luften over den koreanske halvø på samme tid.

Det er ganske usædvanligt, at USA overvåger området så massivt, oplyser det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap News. Ifølge analytikere understreger dette med al tydelighed, at den amerikanske regering frygter, hvad Nordkorea planlægger, efter at landets leder, Kim Jong-un, tidligere i på måneden lovede USA »en julegave«.

Det er uvist, hvad der ligger i truslen, men såvel amerikanske som asiatiske eksperter forventer, at der kan være tale om endnu en våbentest – muligvis af et langdistancemissil.

Kim Jong-un har meddelt, at USA vil blive præsenteret for »julegaven«, hvis ikke USA og præsident Donald Trump inden 1. januar letter sanktionerne mod landet. Der er også blevet spekuleret i, at Nordkorea vil meddele, at landet genoptager produktionen af beriget uran.

Nordkorea har ifølge Bloomberg beriget tilstrækkeligt med uran til at udvikle op mod 60 atombomber og har også nye missilprogrammer på plads.

Donald Trump sagde tirsdag, at USA »vil håndtere« den uspecificerede trussel.

»Vi finder ud af, hvad overraskelsen er, og vil håndtere sagen på succesfuld vis,« sagde præsidenten ifølge Ritzau uden for sit Florida-resort, Mar-a-Lago, hvor præsidenten har tilbragt julen.

Han tilføjede med et glimt i øjet, at han håbede, at der ville være tale om en rar gave.

»Måske sender han mig en smuk vase,« sagde Donald Trump

Kina, Japan og Sydkorea afholdte tirsdag topmøde i byen Chengdu for at drøfte truslen fra Nordkorea. Efter mødet opfordrede de asiatiske lande til, at forhandlingerne mellem USA og Nordkorea genoptages.