USA: Fremskridt i palæstinensiske fredsforhandlinger

Israelske og palæstinensiske forhandlere nærmede sig hinanden under weekendens fredsmøde, lyder det fra det amerikanske udenrigsministerium.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL/PALÆSTINA: Repræsentanter for Israel og Palæstina havde en »seriøs og konstruktiv« dialog, da parterne søndag mødtes til fredsforhandlinger med USA som mellemmand. Det siger en talsmand fra det amerikanske udenrigsministerium til Reuters.

Den seneste runde af fredsforhandlinger mellem de kronisk konfliktramte nabolande har været i gang siden juli sidste år. Men i sidste uge ramte forhandlingerne en stopklods, da Israel alligevel ikke frigav omkring 20 palæstinensiske fanger, som man ellers havde lovet, mod at palæstinenserne forsatte fredsforhandlinger ud over den oprindelige deadline 29. april.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, reagerede ved at underskrive 15 internationale traktater - inklusiv Geneve-konventionen, der fastsætter de internationale spilleregler for krigsførelse og besættelse - på vegne af staten Palæstina, hvilket overraskede amerikanerne og provokerede Israel, skriver Reuters.

I 2012 vedtog et flertal af FNs medlemslande, inklusiv Danmark, de facto at anerkende en palæstinensisk stat, da FNs Generalforsamling opgraderede palæstinensernes status FN-status til observatørstat. Blandt nej-stemmerne var Israel og USA.

Palæstinensernes krav i fredsforhandlingerne er, at Israel giver en skriftlig anerkendelse af staten Palæstina, der dækker området på Vestbredden og Gazastriben inden for 1967-grænserne med Østjerusalem som deres hovedstad.

Israel afviser palæstinenserens grænsetrækning og betragter desuden Østjerusalem som israelsk, hvilket aldrig er blevet anerkendt af det internationale samfund.

På trods af USAs optimisme har den årtier lange konflikt indgroet kynisme i den israelske og palæstinensiske befolkning. 69 procent af israelerne tror ifølge det seneste fredsindeks fra Tel Avivs universitet ikke på, at forhandlingerne vil lede til fred.

En meningsmåling fra Vestbredden og Gazastriben foretaget af Det Palæstinensiske Center for Politik og Research i sidste måned viser, at tre ud af fire af de adspurgte tror, at chancerne for, at der bliver etableret palæstinensisk stat inden for fem år, er meget små eller ikkeeksisterende.

Parterne mødtes igen mandag, men resultatet af dagens forhandlinger er endnu ikke kendt.