USA forsøger at fjerne skamplet fra Vietnamkrigen

For første gang hjælper USA med at fjerne sprøjtemidler brugt under Vietnamkrigen, som mistænkes for at give misdannelser hos tusindvis af vietnamesere.

11-årige Nguyen Thi Hong Van er en af mange tusinde vietnamesere, der formodes at være skadet af de enorme mængder plantegift, den amerikanske hær sprøjte ud over Vietnams jungle under Vietnamkrigen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOANG DINH NAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Under Vietnamkrigen spredte amerikanerne utallige tons kemikalier over Vietnams jungle, der skulle få træerne til at tabe deres blade og på den måde afsløre modstanderne fra Viet Cong.

Nu hjælper USA for første gang med at oprense noget af det jord, der siden krigens afslutning for mere end 40 år siden stadig er inficeret med de sundhedsfarlige sprøjtemidler.

Se også: Vietnamkrigens giftige efterladenskaber

Den amerikanske regering har givet mere end 250 millioner kroner til rense området omkring lufthavnen i Danang, der under krigen blev brugt som udgangspunkt for sprøjteflyene. Danang ligger langs kysten i den centrale del af Vietnam, og i dag er byen et populært turistmål.

Lige siden krigens afslutning har vietnameserne betalt en høj pris for den massive brug af de såkaldte løvfaldsmidler, hvoraf Agent Orange er et af de mest kendte. Sprøjtemidlet byggede på klorforbindelser, der blandt andet indeholdt dioxin, og som derfor er særdeles svært for naturen at nedbryde selv.

Ophobningen af kemikalier betyder, at et unaturligt højt antal kvinder i Vietnam fortsat føder børn med misdannelser, ligesom at risikoen for kræft er langt større i de egne, hvor amerikanerne brugte Agent Orange og lignende kemikalier.

Ansvaret og oprydningen for de mange miljøgifte fra Vietnamkrigen er stadig et ømtåleligt emne i forholdet mellem USA og Vietnam, men med det nye samarbejde vedrørende omådet omkring Danang International Airport kan det forhold være på vej ind i en ny fase.

Det vietnamesiske forsvarsministerium har fjernet gamle bomber ved lufthavnen for at sikre arbejdet og opført et kraftværk, der skal levere energien til renseanlægget. To amerikanske virksomheder har vundet kontrakten på selve oprensningen af de mere end 73.000 kubikmeter jord. Jorden bliver varmet op i et anlæg, der på den måde kan nedbryde sprøjtemidlerne. Rensearbejdet forventes først færdigt i slutningen af 2016.