USA fordømmer protestleders mystiske forsvinden i Hviderusland

USA vil se på, hvilke konsekvenser det skal have, at hviderussisk oppositionspolitiker mandag blev kidnappet.

Den fremtrædende oppositionsfigur Maria Kolesnikova blev mandag kørt bort af maskerede personer. Tirsdag morgen dukkede hun op ved grænsen til Ukraine. Tut.by/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington D.C.. USA overvejer at indføre yderligere sanktioner mod Hviderusland, efter at landet har forsøgt at udvise oppositionspolitikere.

Det siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- USA overvejer i samarbejde med vores allierede at indføre yderligere og målrettede sanktioner mod dem, der er involveret i krænkelser af menneskerettighederne og undertrykkelse i Hviderusland, lyder det fra Pompeo i en erklæring.

Pompeo er "dybt bekymret" over det, der er sket mod oppositionspolitiker og protestleder Maria Kolesnikova i denne uge. Han fordømmer handlingen og roser samtidig Kolesnikovas mod.

Mandag blev Kolesnikova ifølge tilhængere kidnappet på åben gade i Hvideruslands hovedstad, Minsk. Hun dukkede senere op ved grænsen til Ukraine, hvor hun ifølge to partikolleger rev sit pas itu, da ukendte mænd forsøgte at tvinge hende ind i nabolandet.

Det er uvist, hvor Maria Kolesnikova er henne nu, men der er meldinger om, at hun fortsat er i Hviderusland.

Siden valget i Hviderusland 9. august har der været massedemonstrationer mod præsident Aleksandr Lukasjenko, hvis regime beskyldes for massiv valgsvindel.

Den 38-årige Kolesnikova er den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der alle stillede op mod Lukasjenko, der har siddet på magten i 26 år.

Flere fremtrædende oppositionsledere er blevet anholdt eller tvunget til at flygte fra landet.

EU forbereder sanktioner mod mindst 31 personer i Hviderusland - deriblandt landets indenrigsminister, meldte diplomater til nyhedsbureauet Reuters tirsdag.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har også presset på for sanktioner.

- Jeg fordømmer på det kraftigste de voldelige overgreb mod og tilbageholdelser af fredelige demonstranter, oppositionspolitikere og pressen, som vi ser i Hviderusland. Det må og skal sanktioneres, sagde Jeppe Kofod til Ritzau tirsdag.

/ritzau/