USA, EU og Afrika lægger plan for bortførte piger

Frankrig er lørdag vært for et topmøde mellem en række vestafrikanske lande, USA og EU om terrorgruppen Boko Haram, der bortførte flere end 200 skolepiger i Nigeria i april.

Demonstration og bøn i Abuja for de nigerianske skolepiger, der er blevet bortført af Boko Haram. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE PENNEY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NIGERIA: Repræsentanter fra USA, EU, Nigeria og andre vestafrikanske lande deltager lørdag i et topmøde i Paris om truslen fra den islamistiske terrorgruppe Boko Haram, der bortførte flere end 200 skolepiger i Nigeria i april. Det rapporterer BBC.

Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, skulle fredag have besøgt byen Chibok i det nordøstlige Nigeria, hvor pigerne blev bortført, men præsidenten aflyste besøget af sikkerhedsmæssige årsager.

Mens Goodluck Jonathan har afvist at forhandle med bortførerne, opfordrede pigernes pårørende torsdag Boko Haram til betingelsesløst at frigive pigerne. Det skete få dage efter, at den islamistiske gruppe offentliggjorde en video, der viser omkring 130 piger iført hijab, som reciterer vers fra Koranen. I videoen tilbyder Boko Haram at frigive pigerne i bytte for tilfangetagne medlemmer af terrorgruppen.

I mødet lørdag deltager lederne af Nigerias nabolande, Benin, Cameroun Niger og Tchad, mens også repræsentanter fra Storbritannien, USA og EU vil deltage.

Ifølge en erklæring vil de delegerede på mødet »drøfte nye strategier, der skal håndtere sikkerhedstruslen fra Boko Haram og andre terrorgrupper i Vest- og Centralafrika,« skriver BBC.

Den franske præsident, Francois Hollande, drøftede fredag de bortførte piger med den amerikanske præsident, Barack Obama, over telefonen.

Det Hvide Hus understreger, at det i øjeblikket er en af USAs vigtigste prioriteter, at de 223 piger vender sikkert hjem. USA bidrager ifølge BBC til redningsaktionen med specialstyrker og droner, ligesom også Frankrig yder hjælp til den nigerianske regering.

Amerikanske embedsmænd har flere gange kritiseret, at Nigeria har reageret for langsomt på truslen fra Boko Haram.