USA: Erdogan er svækket, og det er ikke gode tegn

Arkivfoto. Attentatet på den russiske ambassadør Andrej Karlov er bare endnu et tegn på, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, risikerer at miste kontrollen over Tyrkiet som en af konsekvenserne af borgerkrigen i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: SEDAT SUNA

Attentatet på den russiske ambassadør Andrej Karlov er bare endnu et tegn på, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, risikerer at miste kontrollen over Tyrkiet som en af konsekvenserne af borgerkrigen i Syrien.

I forvejen kæmper Erdogan en kamp mod kurdere, mod tyrkiske islamister, der vil gå endnu videre end han selv vil i religiøs retning og mod militære kræfter, som i juli i år forsøgte at afsætte ham ved et kup. Alt det oveni, at Tyrkiets rolle i krigen mod Syriens præsident Bashar al-Assad, hvor Erdogan støtter oprørerne, har kompliceret Tyrkiets internationale rolle og åbnet for en lang række nye konflikter.Amerikanske eksperter peger på, at Erdogan er blevet mere bange for sit eget liv end tidligere.

Den kendte terror-ekspert Michael Weiss fra Daily Beast sagde forleden på den amerikanske tv-station CNN, at Erdogan har flere livvagter end nogensinde, og at der er god grund til det. Ud over at de indre fjender er blevet flere, så har Tyrkiet udviklet et særdeles kompliceret forhold til en række andre lande. Forholdet til Rusland har været på frysepunktet, selv om det er på vej til en optøning. Erdogans støtte til Assads fjender flugter nemlig ikke med russernes ønske om at bevare Assad ved magten. Kurdernes succes på slagmarken i kampen mod Islamisk Stat har betydet, at amerikanerne ikke længere køber Tyrkiets synspunkter om, at kurderne er terrorister. Og forholdet til en række arabiske lande, der støtter Tyrkiet i kampen mod Assad, har heller ikke været uden komplikationer. Erdogans arrogance kender nemlig ikke ret mange grænser, siger Weiss.