USA er ramt af mæslinger – det er politikerne også

Hvad er det farligste, en politiker kan sige i USA i februar 2015? At vaccinationer skal være valgfri, og at de måske er skadelige. Et aktuelt mæslingeudbrud har også smittet amerikansk politik.

En mæslingeepidemi, der har ramt USA, har igen fået debatten for eller imod vaccination til at blusse op. Også politikerne i Washington har ladet sig påvirke af bacillen, og flere er kommet galt af sted, fordi det har udtrykt deres tvivl om, hvorvidt det er tilrådeligt at lade sig vaccinere Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN SNYDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begynder som en rigtig slem forkølelse. Med høj feber, med snotnæse, ondt i halsen og en hoste, der lyder som en Lada med startbesvær. Og bagefter kommer arrige udslæt over hele kroppen, som får andre til at behandle patienten som sort natskygge, og så – hvis han er uheldig – dør han.

Hvad det er?

Det er symptomerne på to sygdomme. Den ene sygdom er mæslinger. Den anden politiske mæslinger, og USA er i øjeblikket ramt af begge dele.

Kort før jul fik Disneyland i Californien besøg af en turist med mæslinger, og turisten smittede fem ansatte og en anden gæst, fordi ingen af dem var vaccinerede. Siden er 100 mennesker i Californien og en halv snes i resten af USA blevet smittede af Disney-udbruddet, som stadig ikke er under kontrol, og amerikanske læger og medier har fortalt vaccinemodstanderne, at de er nogle »egoistiske, uetiske, asociale, pseudovidenskabelige kynikere«.

Det er det ene udbrud af mæslinger. Det andet udbrud – det politiske – begyndte mandag, og guvernøren i New Jersey, Chris Christie, var patient zero. Christie er en af topbejlerne til det republikanske præsidentkandidatur, og han var på besøg på en medicinalvirksomhed, hvor journalistierne spurgte ham om vaccinationsdebatten. »Jeg mener, at forældre skal have lov til at vælge,« sagde han, og inden han kunne gøre sin sætning færdig, havde journalisterne gravet tilsvarende udtalelser op fra 2009. Christie var »anti-vaxxer,« lød det, og en »anti-vaxxer« er sådan et udtryk, der automatisk fejer en person over i hjørnet sammen med 9/11-konspiration, Retsforbundet og mentalt løbesod.

Men en anden republikansk præsidentkandidat følte, at hans greb om de vælgere var truet, og inden dagen var omme, havde senator Rand Paul meldt sig på glidebanen. Som han sagde: »Jeg har hørt om mange tragiske sager med ganske normale og normalt fungerende børn, som efter en vaccination ender med store psykiske problemer.«

Obama og Clinton har vejret vindretningen

Det var ikke, hvad USA havde brug for, ikke lige nu, hvor lægerne forsøger at inddæmme en epidemi, som på nogle måder er farligere end ebola. Amerikanske læger »raser« over de to politikere, skrev Washington Post, og avisens konservative kommentator Jennifer Rubin rystede på hovedet. »Den slags tossetheder sår tvivl om de to mænds evne til at stå en valgkamp igennem,« skrev hun, og som hun noterede – det var formentlig værst for Christie, for han gik for at være et voksent og velafrundet bud på præsidentposten.

Som en refleksion af den politiske selvskade, tog det ikke demokraten Hillary Clinton lang tid at udnytte situationen. Hun udsendte et tweet, som på rekordtid blev gentweetet 20.000 gange: »Kendsgerningerne er ubestridte: Jorden er rund, himlen er blå og vacciner virker. Lad os passe på vores børn,« og hendes hashtag lød: »Bedstemødre ved bedst«.

Præsident Obama, som også i 2008 var forholdsvis tolerant over for skeptikere, er nu lige så pro-vaxx. Som han siger: »Vi ved, hvad videnskaben siger. Vi har undersøgt det igen og igen. Der er alle mulige grunde til at blive vaccineret. Der er ingen grund til ikke at blive det.«

De to udbrud af mæslinger fortæller hver sin historie om USA. Mæslinger er en ekstremt smitsom sygdom, som i 2000 officielt var udryddet i USA. Men siden har den gjort et comeback, fordi forældre vælger ikke at vaccinere deres børn, og sidste år havde USA tæt på 700 tilfælde. Nu kommer Disney-udbruddet, og USA har mobiliseret mod smitten.

Hvilket kan ses på de politiske reaktioner. Obama, Clinton og Christie slap levende fra i 2008 og 2009 at være imødekommende over for skeptikere, men de to førstnævnte har vejret vindretningen og scorer nu point på at gå efter anti-vaxxere, mens Christie pådrog sig selv den slags arrige udslæt, som fik andre til at undgå ham som sort natskygge, og som kan ende med en tidlig politisk død.