USA er Guds land - men Gud er ikke, hvad han har været

Spørg bare Kim Davis.

Den tre gange fraskilte Kim Davis endte i sidste uge i fængsel, fordi hun med henvisning til Gud nægtede at vie et homoseksuelt par eller lade sine medarbejdere gennemføre vielse. Fold sammen
Læs mere

Kim Davis lyder som et stjerneeksempel på en bestemt type historier. Den slags, som handler om amerikanernes religiøsitet, som kun bliver overgået af deres dobbeltmoral.

Og historien sidder tilsyneladende lige i klaveret. Kim Davis er valgt til administrationschef i et lille amt i det vestlige Kentucky, sådan et sted med identiteten stereotypisk et sted mellem kul, skydevåben, methylmorfin og en Gud, der er vred alle ugens kalenderdage.

Så det var ikke overraskende, at Kim Davis i sidste måned sagde nej til at vie to mænd, William Smith og James Yates, og at hun også forbød sine medarbejdere at gøre det. Den amerikanske højesteret har ellers fastslået, at ægteskab er en borgerret for alle amerikanere, men – sagde Davis – hun handlede på »Guds autoritet.« Gud vil ikke have, at homoseksuelle gifter sig, og hvis hun forbryder sig mod hans ord, kommer hun i Helvede, sagde hun.

Gud vælger imidlertid sine sendebude med en vis vilkårlighed eller humor, for – viste det sig – Kim Davis var ikke den allerbedste til at tale om »ægteskabets hellighed« og integritet. US News tjekkede de lokale retsbøger i Kentucky og noterede, at hun var blevet skilt tre gange og nu var på sit fjerde ægteskab, og magasinet oplyste, at hun var blevet skilt, fordi hun forvekslede ægte-skabet med en swingerklub: »Hun fødte tvillinger fem måneder efter, at hun blev skilt fra sin første mand. Hendes tredje mand var far til børnene, men de blev adopteret af hendes anden mand.«

Som kommentatoren Dan Savage sagde: »Habsburgernes familietræ er mindre kompliceret...«

Med andre ord: Kim Davis tager sig selv retten til at ignorere det sjette bud og formaningerne i Matthæus, Markus, Lukas og brevene til bl.a. korinterne og romerne om utroskab og skilsmisse, men hun slår hårdt ned på 3. Mosebog, hvor Gud forbyder mennesker at praktisere homoseksualitet – og spise skaldyr.

Guds ord står ikke over forfatningen

Det lyder som hykleri, og det bliver ikke bedre af, at hendes forsvarere forsøger at forsvare det. Organisationen Liberty Counsel yder Davis retshjælp, og en talsmand bekræfter, at hun er på ægteskab nummer fire og har begået utroskab, men det er »irrelevant, for det var noget, der skete i fortiden«. Kim Davis blev genfødt som kristen for fire år siden, og det vaskede tavlen ren, siger talsmanden til US News.

Som administrationschef har Kim Davis imidlertid svoret, at hun vil overholde den amerikanske forfatning, og i sidste uge fastslog højesteret, at den ikke rummede undtagelser for »Guds autoritet«. Homoseksuelle har forfatningsmæssig ret til at gifte sig, og hun skal gifte dem. Slut. Hun nægtede imidlertid fortsat, og i sidste uge foreslog en forbundsdommer et kompromis: Hun kunne selv undlade at gennemføre vielserne, men hun skulle lade sine medarbejdere gøre det. Det nægtede Davis også – hvorefter hun blev fængslet for foragt for retten, og der sidder hun endnu i skrivende stund.

Ikke sandt? Der er noget ærkeamerikansk over historien? »Gud eget land« og alt det der …?

En kulturkamp er overstået – og tabt

Bortset fra, at det er en gammel historie. USA har ændret sig, og Kim Davis har ikke ændret sig med USA.

Nogle af de republikanske præsidentkandidater har støttet hende, men lige så mange har vævet frem og tilbage eller direkte sagt, at hun skal følge loven. Der er ingen massedemonstrationer i Rowan County, ingen guvernør eller senator, som stiller sig i døren til amtsbygningen, ingen præsident, som afbryder sin ferie, og ingen særindkaldelse af Kongressen; der er kun en kvinde, som sidder i fængsel for en kulturkamp, der er overstået og tabt, og gråd og tænders gnidsel blandt taberne. Og smil hos vinderne.

William Smith og James Yates blev fredag gift i amtsbygningen, og de blev uden for mødt af deres tilhængere, som råbte et alternativt kristent budskab:

»Love has won,« råbte de. »Kærligheden har vundet.«