USA-ekspert: Selvsikker Obama vil tale om skat og velfærd

Selv om præsident Barack Obama har fået indskrænket sine handlemuligheder, er det ikke en slagen mand, der natten til onsdag leverer sin årlige State of The Union-tale, lyder vurderingen fra USA-kender.

Foto: MANDEL NGAN

USA: Han har været i stiv modvind i meningsmålingerne, og ved midtvejsvalget i november vandt Republikanerne flertallet i begge kamre i Kongressen i USA.

Alligevel er det ikke en slagen præsident Barack Obama, der natten til onsdag holder sin årlige State of The Union-tale i Kongressen. Det vurderer USA-kender Niels Bjerre-Poulsen fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

»Siden november, hvor han blev set som en albatros om halsen hos flere af sine partifæller, er meningsmålingerne steget. Det, man har set siden, er en befriet præsident, der siger: »Okay, nu har jeg ikke den byrde, at jeg skal tage hensyn til partifæller i udsatte valgkredse. Nu har jeg to år til at gøre det, jeg vil«,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han forventer, at præsident Obama vil bruge talen til at lancere en række indenrigspolitiske udspil blandt andet omkring bedre muligheder for uddannelse for mindrebemidlede og bedre muligheder for orlov for børnefamilier.

»Det er alt sammen noget, der sigter på at styrke den amerikanske middelklasse,« siger Niels Bjerre-Poulsen, der også vurderer, at Obama vil komme ind på en skattereform, som vil omfordele fra højeste til lavere indkomster.

Men den demokratiske præsident vil ikke kun fremsætte egne mærkesager. Han vil også række hånden frem mod Republikanerne, lyder vurderingen.

»Jeg tror ikke, at Obama udelukkende vil føre skyttegravskrig mod Republikanerne de næste to år. Der vil være områder, hvor han rækker hånden ud, eksempelvis omkring frihandelsaftaler og flere investeringer i broer og veje og generel infrastruktur,« siger USA-kenderen.

Med republikansk flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet er præsidentens handlemuligheder begrænset. Men Obama har ikke kastet håndklædet i ringen, og han vil være klar til at udøve sin vetoret og mulighed for at fremsætte dekreter, lyder vurderingen fra Niels Bjerre-Poulsen.

»Jeg tror ikke, man skal forvente en ydmyg præsident. Han vil minde om, at den amerikanske økonomi har det godt og ser ud til at få det endnu bedre. Det er sket på trods af obstruktion i Kongressen, ikke på grund af initiativer fra den kant,« siger USA-kenderen.

Han tror også, at Obama vil forsvare en række udenrigspolitiske tiltag, blandt andet en klimaaftale med Kina, der sætter mål for kinesernes CO2-udledning, samt aftalen med det kommunistiske Cuba om normalisering af forholdet mellem de hidtidige ærkefjender.

Og måske er der også en hvid kanin i hatten, når præsidenten går på talestolen på Capitol Hill.

»Nu da oliepriserne er lave, og USA har succes med at hente skifergas op af jorden, kan det være tidspunktet at komme med en form for CO2-afgift, der kan medvirke til at fremme amerikanernes grønne omstilling,« lyder et gæt fra Niels Bjerre-Poulsen.

Obama holder sin State of The Union tale klokken 02 natten til onsdag dansk tid.