USA-ekspert: »Jeg tvivler på, at vi vil se en lignende konflikt i januar«

Det har gjort så ondt i meningsmålingerne, at Republikanerne næppe vil trække budgetforhandlingerne i langdrag igen, vurderer lektor i amerikanske studier.

Aktivister i Californien protesterede onsdag mod konflikten i Los Angeles. Republikanernes Hus stemte i 11. time for Senatets forslag, så statsapparatet i USA kan genåbnes, og gældsloftet hæves. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Republikanernes Hus stemte i 11. time for Senatets forslag, så statsapparatet i USA kan genåbnes, og gældsloftet hæves.

Forud for beslutningen var amerikanerne vidner til et politisk dødvande, der næppe vil gentage sig i de kommende måneder, vurderer Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Institut for Amerikanske Studier på SDU.

»Republikanerne har brændt sig så grundigt, at det er svært at forestille sig, at de er klar til en ny omgang om nogle måneder,« siger han med henvisning til flere nye meningsmålinger, hvor partiet går tilbage og får det primære ansvar for den over to uger lange budgetkrise.

»Den seneste afstemning i Republikanernes Hus var en reel kapitulation. Republikanerne fik intet af, hvad de oprindeligt forlangte for at skrive under på aftalen. Jeg tvivler på, at vi vil se en lignende konflikt i januar,« vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

Midlertidig redningskrans

Loven, som underskrevet af præsident Barack Obama tidligt torsdag morgen dansk tid, er en midlertidig redningskrans, hæver USAs gældsloft frem til 7. februar 2014 og genåbner regeringen frem til 15. januar.

Den indebærer ikke en tilbagetrækning af den omstridte sundhedsreform, Obamacare, som ellers har været en af de helt store knaster i forhandlingerne om USAs budget for 2014. Republikanerne - især den højredrejede Tea Party-bevægelse - har krævet markante ændringer i sundhedsreformen, men det har Demokraterne gang på gang blankt afvist.

Loven betyder, at en ny aftale om USAs astronomiske gældsloft på 16.700 milliarder dollar, svarende til cirka 92.000 milliarder kroner, skal falde på plads inden 7. februar.

Har stillet USA i dårligt lys

Kort tid efter afstemningen i Repræsentanternes Hus, der reelt sikrede gældsaftalen, benyttede Obama lejligheden til at opfordre politikerne i Washington D.C. til at »stoppe vanen med at regere gennem kriser«.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen har »den selvskabte krise« stillet USA i et dårligt lys og haft betydelige konsekvenser foruden de næsten 150 milliarder kroner, som den 16 dage lange budgetkrise varede.

»Det har lagt en dæmper på den amerikanske økonomi, forbruget og investeringslysten. Og så har det ikke mindst udstillet den her politiske dysfunktion i Washington. Så forhåbningen er, at det ikke bliver det samme igen i begyndelsen af det nye år,« siger han.

USA ville teknisk set have gået bankerot og været ude af stand til at betale alle sine regninger, hvis det ikke var lykkedes Kongressen at en løsning om at hæve gældsloftet.