USA dræbte dansk IS-kriger i Raqqa

USAs forsvarsministerium bekræfter i en briefing og direkte over for Berlingske, at den danske IS-kriger Rawand Dilsher Taher blev dræbt i et droneangreb 7. december i byen Raqqa.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Mere end tre uger efter angrebet i Raqqa, bekræfter USAs forsvarsministerium, at dansk-kurderen Rawand Dilsher Taher var mål for et amerikansk angreb den 7. december.

»Den 7. december dræbte vi Rawand Dilsher Taher, en katalysator for eksterne operationer, han blev dræbt ved Raqqa i Syrien. Rawand Dilsher Taher var et betroet medlem af Islamisk Stat, og tilknyttet ledelse og kontrol, samtidig med at han også stod for håndtering og viderebringelse af penge og udstyr,« siger den amerikanske talsmand for Koalitionen mod Islamisk Stat, oberst Steve Warren.

I en e-mail til Berlingske bekræfter USAs forsvarsministerium også drabet af Rawand Dilsher Taher, og at salafisten fra Nørrebro var tilknyttet Islamisk Stats ledelse.

Det er første officielle bekræftelse af Rawand Dilsher Tahers død i Raqqa, siden Berlingske torsdag 10. december offentliggjorde detaljer fra angrebet via den syriske aktivistgruppe, Raqqa is Being Slaughtered Silently.

Ifølge gruppen stod den danske IS-kriger Rawand Dilsher Taher, der også brugte dæknavnet Abu Maryam al-Kurdistani, i ledtog med den del af Islamisk Stat, der planlagde og udførte angrebene i Paris i november 2015.

»Vi er sikre på, at Rawand Dilsher Taher er død. Han kendte til hver eneste detalje i Paris-angrebene og var i kontakt med nogle af gerningsmændene både før og efter angrebene,« siger et af medlemmerne fra gruppen til Berlingske.

På nuværende tidspunkt ønsker USAs forsvarsministerium ikke at kommentere, hvorvidt Rawand Dilsher Taher ifølge amerikanske oplysninger havde del i planlægningen af terrorangrebene i Paris 13. november, der kostede 130 personer livet.

Rawand Dilsher Taher er opvokset på Nørrebro, og har været tilknyttet salafistmiljøet. R.T. tog studentereksamen fra Frederiksberg Gymnasium i 2006, og fortsatte på ingeniøruddannelsen på Danmarks Tekniske Universitet året efter.

Copenhagen Marine Engineering College bekræfter over for Berlingske, at Rawand Dilsher Taher læste Marine Engineering and Technology Management, som der står anført på Rawand Dilsher Tahers egen LinkedIn-profil. Han har arbejdet i Københavns lufthavn i 2006, samme periode som Lars Hedegaards formodede attentatmand B.H. også arbejdede i lufthavnen.

Rawand Dilsher Taher var også tilknyttet Foreningen Nydansker som mentor, hvor han løste to opgaver. I 2015 har Foreningen Nydansker forsøgt at få fat i Rawand Dilsher Taher otte gange telefonisk, uden held. Rawand Dilsher Taher menes at have rejst til Syrien via Tyrkiet sidst i 2014 eller i begyndelsen af 2015. Hans familie på Nørrebro og venner har udtrykt overraskelse over hans død og medlemsskab hos Islamisk Stat, fordi de troede han var rejst til Tyrkiet for at arbejde.

»Rawand Dilsher Taher var salafist, men ikke typen der bekendte sig til Islamisk Stats tolkning af islam,« siger en af hans bekendte fra Nørrebro, der selv har tilknytning til salafistmiljøet. Han udtaler sig til Berlingske på betingelse af anonymitet.  Siden 7. december har USA dræbt ti højtstående medlemmer af Islamisk Stat. To af dem forbindes direkte til terrorangrebene i Paris. Charaffe al Mouadan blev dræbt i et angreb juleaften, og Abdel Kader Hakim blev dræbt den 26. december. Begge havde, ifølge USAs forsvarsministerium tilknytning til angrebene i Paris.