USA bomber IS nær enorm dæmning

En kilde fra det amerikanske forsvar oplyser, at USA har angrebet Islamisk Stats stillinger nær Haditha-dæmningen i Irak.

To amerikanske F/A-18 jagerfly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Card
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA har indledt luftangreb mod den ekstreme islamistiske bevægelse Islamisk Stats (IS) stillinger nær Haditha-dæmningen i Irak.

Det oplyser en amerikansk forsvarskilde søndag til nyhedsbureauet Reuters.

»Efter anmodning fra den irakiske regering og i henhold til vores mission om at beskytte amerikansk mandskab og faciliteter har amerikanske militærfly indledt angreb mod IS-terrorister nær Haditha-dæmningen,« oplyser forsvarskilden, som ikke ønsker at stå frem med navn.

»Angrebene bliver udført for at forhindre terroristerne i at true de irakiske sikkerhedsstyrkers kontrol med dæmningen yderligere,« siger kilden.

Kontrollen med regionens vandforsyninger har allerede medført omfattende kampe, og dæmninger er blevet militære hovedmål i stridighederne mellem parterne. I det magtspil er den otte kilometer lange dæmning, der strækker sig over Eufrat-floden, yderst vigtig.

Danmark er sammen med otte andre NATO-lande blevet inviteret af USAs udenrigsminister, John Kerry, til at være en del af en »kernekoalition« mod Islamisk Stat i Irak.

En dansk ministerdelegation med Helle Thorning-Schmidt (S), Martin Lidegaard (R) og Nicolai Wammen (S) har ved et NATO-topmøde i Wales sagt ja til at gå med i alliancen, hvor Danmark ifølge udenrigsminister Martin Lidegaard blandt andet skal bidrage med efterretninger, som kan stoppe pengestrømmen til IS.

Det ligger ikke i kortene, at Danmark skal sende soldater eller fly i kamp i det nordlige Irak, og USA har foreløbigt udelukket at sætte soldater på jorden:

»Vi er nødt til at angribe dem (IS, red.) på måder, som forhindrer dem i at overtage nye områder samt at styrke de irakiske sikkerhedsstyrker og andre i regionen, som er parate til at gå imod dem (IS, red.), dog uden at vi selv indsætter tropper,« sagde John Kerry ifølge Reuters fredag.