USA beskyldes for fejlbombning i Somalia

Beboere i de områder, hvor amerikanske og etiopiske fly har angrebet formodede al-Qaeda terrorister, har i flere dage talt om mange civile ofre. Nu siger en britisk nødhjælpsorganisation, at den har pålidelige rapporter om det samme og opgiver dødstallet til 70.

USA og Etiopien beskyldes af den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam for at have dræbt 70 uskyldige civile under denne uges luftangreb mod byer og områder i det sydlige Somalia.

Beskyldningerne bygger på oplysninger fra organisationens lokale samarbejdspartnere.

»Ifølge rapporter fra lokale organisationer i Afmadow-distriktet er store grupper af nomader og deres dyr blevet ramt om natten, mens de var samlet omkring store bål for at holde moskitomyg væk.«

»Yderligere rapporter bekræfter, at angrebene har kostet 70 mennesker livet,« lyder det Oxfam, der understreger, at man ifølge international lov har pligt til at skelne mellem militære og civile mål.

Oxfams kritik kommer i kølvandet på ubekræftede oplysninger fra indbyggere ved den kenyanske grænse, der taler om 100 dræbte.

Afviser civile tab
Mandagens angreb, som USA har taget ansvaret for, blev udført af et såkaldt »gunship« som bl.a. medfører præcisionsstyrede maskinkanoner der kan affyre 1.800 skud i minuttet. Hovedmålene for den operation var tre al-Qaeda ledere, som USA mistænker for at stå bag bombningen af dets ambassader i Tanzania og Kenya i 1998.

Men en amerikansk kilde i regionen oplyste torsdag, at det ikke var lykkedes at få ram på nogen af de tre, men at otte-ti andre al-Qaeda relaterede terrorister var blevet dræbt.

Både USA og Etiopien har afvist, at der skulle være civile blandt de dræbte.

Avisen Washington Post skrev i går, at amerikanerne for første gang i 12 år har haft soldater inde på somalisk jord.

Det skulle dreje sig om en lille militær specialenhed, der har undersøgt det område som blev bombet mandag. Deres opgave har været at identificere, om nogen af de tre topterrorister var blandt ligene. Men resultatet af undersøgelserne blev af en anonym kilde overfor Washington Post beskrevet således: »Ingen kan bekræfte et 'mål af stor værdi'.«

Til gengæld peger flere fundne genstande på, at lederen af den militære gren af De Islamiske Domstole, Aden Ayrow, har været på stedet.

Det drejer om et dokument og et stykke blodigt tøj, skriver avisen.

Warlords skal afvæbnes
I hovedstaden Mogadishu enedes syv krigsfraktioner, under hver sin warlord, om, at indgå en aftale om afvæbning med regeringen. Fraktionerne kontrollerer hver en del af Mogadishu, men enedes om at aflevere deres våben.

Anarkiet i hovedstaden blev dog understreget af, at militsfolk fra en af de fraktioner der var samlet til forhandling, indledte en længere skudveksling med præsidentens sikkerhedsstyrker, hvor adskillige militsfolk blev dræbt.

Alligevel ser regeringens talsmand Abdirahman Dinari krigsherrernes beslutning et et stort skridt på vejen mod mere stabilitet i hovedstaden.

»Dette er en stor mulighed for regeringen til at styrke sikkerheden,« han til det franske nyhedsbureau AFP.