USA beklager angreb på hospital i Afghanistan dybt

USAs forsvarsminister anerkender, at USA har begået en alvorlig fejl og beklager dybt at have bombet et hospital i den afghanske by Kunduz.

Chefen for de amerikanske styrker i Afghanistan, general John Campbell, aflagde rapport foran senatets »Armed Services Committee« ved Capitol Hill i Washington. Det seneste luftangreb på et hospital i Kunduz, der dræbte 22 mennesker, var en fejl, forklarede han. AFP PHOTO/JIM WATSON Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske militær »beklager dybt« at have bombet et hospital i den afghanske by Kunduz, udtaler USAs forsvarsminister Ashton Carter tirsdag. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Angrebet natten til lørdag kostede 22 mennesker livet heraf 12 nødhjælpsarbejdere.

Den ledende amerikanske kommandør i Afghanistan, John F. Campbell, sagde tidligere tirsdag, at beslutningen om at udføre bombeangrebet blev truffet inden for »USAs kommandoveje«, og i forlængelse heraf kommer forsvarsminister Ashton Carter med en beklagelse:

»Det amerikanske militær udfører operationer med den største omhu for at forhindre tab af uskyldige liv, og når vi laver fejl, anerkender vi det. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forstå denne tragiske hændelse, lære af det, og om nødvendigt holde folk ansvarlige.«

Hospitalet i Kunduz blev benyttet af nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser. Det blev bombet natten til lørdag, og 22 mennesker mistede livet. Heraf 12 ansatte fra Læger Uden Grænser og 10 patienter.

Efter alt at dømme skete angrebet, da afghanske styrker på jorden anmodede den amerikansk-ledede koalition om luftstøtte efter kampe i forsøget på at tilbageerobre byen fra Taleban.

Fra Læger Uden Grænser lyder det dog, at man arbejder ud fra antagelsen om, at bombningen er en krigsforbrydelse.

»Den afghanske regering har påstået, at Taleban brugte hospitalet til at skyde mod koalitionens styrker. Disse udtalelser antyder, at afghanske og amerikanske styrker i samarbejde besluttede at jævne et fuldt ud funktionelt hospital med jorden. Det svarer til at indrømme en krigsforbrydelse,« siger Joanne Liu, der er formand for læger Uden Grænsers internationale afdeling, til Reuters.

John F. Campbell siger, at han har igangsat mere træning for de afghanske styrker for at undgå et lignende tilfælde.