USA beder om at få Assange udleveret

Australieren er også anholdt efter anmodning fra myndighederne i USA, siger britisk politi.

Britisk politi oplyser, at USA beder om at få Wikileaks stifter Julian Assange udleveret.

»Australieren er også anholdt efter anmodning fra myndighederne i USA, hedder det i en erklæring fra det britiske politi.«

Da Assange blev bragt til en central politistation i London torsdag formiddag blev han efter sin ankomst anholdt igen for USA, hedder det i erklæringen, hvor der henvises til en amerikansk begæring om at få Assange udleveret.

I Australien siger myndighederne, at de vil forsøge at sende folk fra dets konsulat hen til Assange, hvor han tilbageholdes af det britiske politi.

Den australske udenrigsminister, Marise Payne, udtrykker tillid til, at Assanges rettigheder vil blive respekteret.

Julian Assange har boet på Ecuadors ambassade i London siden juni 2012.

Han har opholdt sig på ambassaden af frygt for at blive udleveret til USA. Her risikerer han at blive tiltalt for at have offentliggjort hemmelige oplysninger fra de amerikanske krige i Afghanistan og Irak.

Tidligere var han også ønsket udleveret af svenske myndigheder. Der har verseret en voldtægtssag mod ham i Sverige. Men Sverige trak anmodningen tilbage i 2017.

Den svenske anklagemyndighed har kun ganske kort kommenteret anholdelsen. Det lyder fra Stockholm, at anholdelsen af Assange er så ny, at det er for tidligt at tage stilling til, om voldtægtssagen i Sverige kan genoptages.

Sagen i Sverige kan genoptages, indtil den falder for forældelsesfristen. Det gør den i midten af august 2020.

/ritzau/dpa