USA anklager statsansat for at give oplysninger til Kina

Ansat med adgang til tophemmelige oplysninger anklages for at være i lommen på Kina. Hun nægter sig skyldig.

Foto: GOH CHAI HIN

En ansat i det amerikanske udenrigsministerium, der har adgang til fortroligt materiale, er anklaget for at have modtaget penge og gaver fra den kinesiske efterretningstjeneste uden at have oplyst om det.

Den ansatte, Candace Claiborne, var onsdag for retten i Washington, hvor hun desuden står anklaget for at have givet falsk vidneforklaring til FBI.

I anklageskriftet står der, at Claiborne modtog gaver til en værdi af titusindvis af dollar.

Pengeoverførslerne startede i 2011, hvor modydelsen var informationer om USA's økonomiske politik i relation til Kina og andre oplysninger vedrørende diplomatiske anliggender.

Claiborne og en medsammensvoren, der ikke er nævnt med navn i retsdokumenterne, modtog ifølge anklagerne en række gaver.

Blandt andet fik hun foræret en symaskine, kontanter, betaling for et ophold på en modeskole i Kina og en all-inclusive rejse til Thailand.

- Når en offentligt ansat er mistænkt for at misbruge sit embede eller kriminalitet mod sit land, så skader det den offentlige tiltro, og så går vi langt for at undersøge disse anklager, siger talsmand ved udenrigsministeriet Mark Toner.

Claiborne nægter sig skyldig i anklagerne. Hun skal forblive i husarrest indtil den næste retsmøde i sagen 18. april.

Hverken Claiborne eller hendes advokat har ønsket at udtale sig til medierne i sagen.

Anklagerne mod Claibornes misbrug af sit embede kan ifølge strafferammen give op til 20 års fængsel og yderligere fem års fængsel for at have givet falsk vidneforklaring over for FBI.