USA-ambassadør: Det handler danske Wikileaks om

Se USA's tidligere ambassadør James Cain løfte sløret for, hvad de danske WikiLeaks-dokumenter handler om.

James P. Cain, Amerikansk ambassadør. James P. Cain var ambassadør for USA, i Danmark fra 2005. Nu er han advokat i hjemstaten North Carolina, hvor han stadig er mest kendt for sin tid som chef for et ishockeyhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toppolitikere på Christiansborg kan vente sig at høre USA's tidligere ambassadørs uforbeholdne mening om dem, når danske WikiLeaks-dokumenter offentliggøres.

For første gang er der kommet konkrete oplysninger frem om, hvad de omstridte filer, der er sendt fra den amerikanske ambassade i København, indeholder.

Tema: Wikileaks-afsløringerne

USA's ambassadør fra 2005 til 2009, James Cain, fortæller, at han har skrevet nogle af de i alt 297 dokumenter. Ifølge Cain handler de om den danske indsats i Afghanistan og inkluderer hans "oprigtige analyse af kommende danske politiske ledere".

Det fortæller Cain, der i dag er advokat i den amerikanske by Raleigh, til den lokale tv-station Wral.

- Dokumenterne, jeg skrev, var stilet til præsidenten, og de skal guide præsidenten til at træffe beslutninger, siger han i et interview med tv-stationen.

- Hvis man viser dem til offentligheden, kan det skade den nationale sikkerhed voldsomt, og det er efter min mening højforræderi, fortsætter han.

Cain siger desuden, at han ikke håber, at WikiLeaks-afsløringerne vil skade relationerne mellem Danmark og den nuværende eller kommende ambassadører.

Ingen af de danske dokumenter er endnu blevet frigivet på WikiLeaks' hjemmeside. Det danske udenrigsministerium har tidligere oplyst, at man ikke ønsker at få dem udleveret, før offentliggørelsen.

Ministeriet har i stedet fået en orientering fra den amerikanske ambassade om dokumenternes indhold.

Søndag begyndte WikiLeaks offentliggørelsen af godt 250.000 hemmelige dokumenter fra den amerikanske udenrigstjeneste. Over de næste par måneder vil papirerne gradvist blive frigivet.

Du kan se interviewet med James Cain her.

/ritzau/