USA: al-Qaedas ledelse gemmer sig i Pakistan

Ifølge chefen for USAs efterretningstjenester gemmer lederne af terrornetværket al-Qaeda sig i Pakistan, hvor de »retablerer deres forbindelser til Mellemøsten«. Pakistan - USAs nære allierede i terrorkrigen - afviser.

Pakistansk militærpatrulje på grænsen mellem Pakistan og Afghanistan.<br>Foto: Akthar Gulfam/EPA Fold sammen
Læs mere

Lederne af det globale terrornetværk, al-Qaeda, har fundet et tilholdssted i Pakistan, hvorfra de er i gang med at afstive deres islamiske terrornetværk i Mellemøsten.

Det fastslog chefen for USAs efterretningstjenester, John Negroponte, sent torsdag under en høring i Senatets efterretningsudvalg i Washington.

»De er fra deres sikre gemmested i Pakistan ved at retablere deres forbindelser til Mellemøsten, Nordafrika og Europa,« sagde Negroponte, der om kort tid vil skifte job, idet præsident Bush har udnævnt Negroponte til ny viceudenrigsminister.

Det er første gang, at de amerikanske myndigheder i så utvetydige vendinger peger på Pakistan som terrorledernes gemmested, og erklæringen fra Negroponte er særlig kontroversiel, fordi Pakistans præsident, general Pervez Mushrarraf, er en af USAs vigtigste allierede i den globale kamp mod terrorismen.

Det magtfulde pakistanske militær lod da også igår forstå, at det ikke på forhånd er blevet underrettet af de amerikanske myndigheder om sagen. Desuden har Pakistans militær ikke selv oplysninger om, at al-Qaedas ledelse skulle opholde sig i Pakistan.

Bekæmper terrorisme
»Vi har ikke sådanne informationer. De amerikanske myndigheder har ikke fortalt os sådan noget,« siger generalmajor Shaukat Sultan, talsmand for Pakistans militær, ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters. Der har længe verseret rygter om, at al-Qaedas øverste leder, Osama bin Laden, skulle skjule sig i det uvejsomme grænseområde mellem Pakistan og Afghanistan.

I området er befolkningen etniske pastunere lige som Taleban-militsen i Afghanistan, hvor al-Qaeda med talebanernes velsignelse havde deres lejre frem til USAs invasion i Afghanistan efter i kølvandet på terrorangrebene på New York og Washington i september 2001.

Men disse rygter er gentagne gange blevet afvist af præsident Musharraf, og i reaktionen i går fra det pakistanske udenrigsministerium var skuffelse over at blive hængt ud af USA også tydelig.

Negroponte burde have nævnt, at den succes, der har været i opgøret med al-Qaeda, netop har været mulig på grund af Pakistan, lød det fra udenrigsministeriet. Fokus bør »forblive på samarbejde i stedet for tvivlsom kritik«, understreger Pakistans udenrigsministerium.

»Når det gælder om at knække ryggen på al-Qaeda, så har Pakistan gjort mere end noget andet land i verden,« sagde ministeriets talsmand Tasnim Aslam.

USAs efterretningschef medgav i sin erklæring til udvalget, at Pakistan bekæmper terrorisme, men samtidig er landet »en stor kilde til islamisk ekstremisme,« sagde han.

USAs efterretningschef oplyste under høringen ikke noget om, hvor præcist i Pakistan al-Qaedas ledere angiveligt gemmer sig, men John Negroponte fortalte samtidig, at den pakistanske regering har svært ved at slå til mod al-Qaeda-folk, fordi de skjules af lokale stammer i uvejsomme egne.