USA advarer: Rusland opruster i Ukraine

Russerne foretager militærmanøvrer sammen med oprørerne i Ukraine og opstiller luftforsvar tæt på frontlinjerne, siger det amerikanske udenrigsministerium.

Arkivfoto. Russerne foretager militærmanøvrer sammen med oprørerne i Ukraine og opstiller luftforsvar tæt på frontlinjerne, siger det amerikanske udenrigsministerium. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVGENY STETSKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Det amerikanske udenrigsministerium advarer om, at Rusland er ved befæste sig i Ukraine. Ifølge USA har russerne har opstillet flere forskellige luftforsvarssystemer i den østlige oprørskontrollerede del af nabolandet.

»Der er tale om det største antal luftforsvarssystemer siden august,« siger udenrigsministeriets talskvinde, Marie Harf, ifølge Reuters.

Hun fortæller videre, at russerne har placeret luftforsvarssystemerne tæt på frontlinjerne, hvor de prorussiske oprørere kæmper mod den ukrainske regeringshær. Samtidig har Rusland foretaget den største troppeopbygning på grænsen til det østlige Ukraine siden oktober, siger talskvinden.

Det amerikanske udenrigsministerium beskylder også Rusland for at gennemføre, hvad der betegnes som meget komplekse militærøvelser sammen med de ukrainske separatister.

Det er ikke første gang, at Rusland anklages for direkte indblanding i konflikten og for at yde materiel og mandskabsmæssig støtte til oprørerne. Anklagerne er rutinemæssigt blevet afvist af ledelsen i Moskva.

I stedet har russerne vendt retorikken mod USA, der har sendt 300 militærinstruktører til Ukraine for at træne landets nationalgarde.

Den igangværende våbenhvile holder stort set endnu, men den fornyede russiske støtte til separatisterne giver anledning til frygt for, at krigen skal blusse op igen, og separatisterne forsøge at vinde nyt territorium.

Som en EU-ambassadør siger til avisen Financial Times:

»Lad os være ærlige, vi har ikke set nogen forbedring af situationen - tværtimod forværres den.«