USA advarer Danmark: I må ikke sige ja til russisk gasledning

USA vil gøre alt, hvad det kan for at forhindre Rusland i også på det strategiske område at dominere energiforsyningen til Europa. Lykkes dette ikke, vil USA udkonkurrere russisk gas ved at tilbyde billig gas til Europa.

Robin Dunnigan Deputy Assistant Secretary for Energy Diplomacy BUREAU OF ENERGY RESOURCES Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA er i offensiven for at forhindre gennemførelsen af Nord Stream 2-gasledningen, der via farvandet ud for Bornholm skal føre russisk naturgas frem til blandt andet Tyskland. Målet for amerikanernes diplomatiske fremstød er at fravriste Rusland magten over naturgasforsyningen til Europa. Det amerikanske pres øges mod en række af de lande, der tøver med at godkende projektet.

Danmark har endnu ikke taget stilling, og derfor er Statsministeriet i disse dage centrum for stor amerikansk interesse. Og budskabet fra Washington står klart:

»Det giver ingen mening at gennemføre dette projekt på nuværende tidspunkt, når der er så mange alternativer. Det er heller ikke i overensstemmelse med EUs egne erklærede energimål, og så er det bedre at koncentrere sig om en lang række andre projekter for at sikre flere forskellige forsyningsliner af naturgas,« siger den amerikanske viceenergiminister, Robin Dunnigan, i et interview med Berlingske.

Til daglig sidder Robin Dunnigan i det amerikanske udenrigsministerium og arbejder her med »strategisk energiforsyning«. Derfor er hun i Danmark – og derfor har hun netop været i Bruxelles, hvor EU-Kommissionen fik en lige så klar besked.

»Vi ser en fælles interesse med Kommissionen, som også er bekymret. EU Kommissionen mener ligeledes, at Nord Stream 2 er i modstrid med de overordnede interesser og strategien for EU-landene. EU Kommissionen vil meget gerne forhandle med russerne på vegne af Danmark,« siger Robin Dunnigan, der ikke lader en i tvivl om, at det også er i USAs interesse, at EU-Kommissionen overtager forhandlingerne for at sikre forsyningssikkerheden i »alle situationer«.

Nord Stram 2 gift for Ukraine

Ifølge USA handler det om den strategiske energiforsyning til USAs allierede i Europa. Vigtige NATO-lande, eksempelvis Tyskland, er ifølge amerikanerne alt for afhængige af naturgas fra Rusland. Dette betyder ifølge USA, at Moskva kan sende Europa i dybfryseren, hvis situationen bliver alvorlig. Og Rusland udgør i dag en større trussel end tidligere, fremhæver USA.

»Der er en generel bekymring over rørledningen – især i den nuværende politiske situation,« siger Robin Dunnigan og henviser til, at Rusland bruger naturgassen, hvis Kreml ønsker at knuse et andet land.

Ukraine er et godt eksempel på dette. Ukrai­nerne risikerer at miste milliarder i indtægter, såfremt russerne strammer naturgasskruen yderligere og lukker for naturgassen. Det har Rusland i flere tilfælde gjort, og med Nord Stream 2 risikerer Ukraine også at miste milliardindtægter, fordi der så vil være alternative ruter til rørledningen gennem Ukraine.

»USA og EU er bekymrede for Ukraine. Vi arbejder meget sammen for at sikre en god overgang for landet. Men Ukraine er stærkt økonomisk afhængige af den gas, der løber igennem dets territorium. Hvis Ukraine mister pengene, vil det få en meget stor betydning for udviklingen i landet,« siger Robin Dunnigan.

Gigantskibet er ladet med naturgas

Rørledningen skal lægges i farvandet ud for Bornholm og vil derfor ligge på dansk territorium. Og selv om rørledningen på en række områder juridisk set kunne være en rutinesag, idet den skal ligge i et område, hvor Danmark tidligere har tilladt gasrørsledninger, så er Nord Stream 2 blevet politisk. Ifølge kilder ligger sagen nu i Statsministeriet og ikke i fagministerierne. Sagen er blevet politisk varm sag, og derfor overvejer den danske regering stadig at placere forhandlingerne i Bruxelles.

Robin Dunnigans strategi bygger på flere spor. Dels forsøger USA at påvirke Danmark til at sige nej – eller i det mindste at få forhandlingerne til Bruxelles. Hvis slaget er tabt, og det ikke lykkes at bremse rørledningen, er det amerikanernes strategi at sikre udbygningen af to andre gaslinjer, der er uafhængige af Moskva. Den såkaldte Baltic Pibe, som skal gå fra Norge til Polen, og Southern Gas Corridor, der skal gå fra olie- og gasfelterne i Aserbadjan gennem Tyrkiet til Grækenland og derfra videre til Europa.

»Der er mange muligheder lige nu, og europæerne har en masse uudnyttet kapacitet til at modtage flydende gas. USA vil i løbet af få år gå fra at være en såkaldt »nul-spiller« på eksportmarkedet af flydende gas til i fremtiden at levere op mod 20 procent af verdensproduktionen. Australien er også på vej med lignende. Så flydende gas leveret til døren med gigantiske skibe vil blive billigere end den gas, der strømmer igennem rørledninger,« mener Robin Dunnigan.

Så den amerikanske strategi er altså at sælge naturgas i flydende form til priser, som Rusland ikke kan konkurrere med?

»Vi er ved at finansiere en ny flydende gasterminal i Swinoujscie i Polen, og Norge har lignende terminaler. Det bliver købers marked, så det hele ændrer sig – også med hensyn til forsyningssikkerhed,« siger Robin Dunnigan.