USA advarer amerikanere mod at rejse til Venezuela: I kan blive anholdt

Mens forholdet mellem USA og Venezuela bliver stadig mere anspændt, advarer USA nu amerikanerne imod at rejse til Venezuela. Amerikanske statsborgere risikerer at blive tilbageholdt i landet, lyder det fra udenrigsministeriet.

Præsident Nicolas Maduro har meldt sig klar til at forhandle med oppositionsleder Juan Guaidó – og afviser ikke et nyvalg. Samtidig slår hans styre fortsat hårdt ned på demonstranter, ligesom Maduro vil udvide hæren og har udstedt et rejseforbud mod Guaidó. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

I Venezuela bliver amerikanere vilkårligt fængslet i lange perioder.

Sådan lyder det fra det amerikanske udenrigsministerium, der nu advarer amerikanske statsborgere mod at rejse til Venezuela, hvor et politisk drama om præsidentembedet i disse dage udspiller sig.

»Det er ikke sikkert, at Venezuelas myndigheder vil notificere den amerikanske ambassade om fængslingen af en amerikansk statsborger, ligesom adgangen til fængslede kan blive nægtet eller alvorligt forsinket,« skriver ministeriet i sin rejsevejledning ifølge NPR.

Den nye advarsel er blevet offentliggjort, efter at USA har anerkendt oppositionsleder og formand for Venezuelas nationalforsamling Juan Guaidó som ny præsident i Venezuela. Landets anden præsident, Nicolas Maduro, vil ikke gå af og har siden USAs støtteerklæring til Guaidó afbrudt alle diplomatiske forbindelser til landet.

Onsdag har Maduro meldt sig klar til at forhandle med oppositionen, oplyser det russiske nyhedsbureau Ria. Maduro har desuden annonceret, at han bakker op om et nyvalg, som skal foregå med deltagelse af internationale mæglere, skriver Ritzau.

Blot en dag forinden annoncerede Maduro, at han ville udvide landets forsvar, så det i april ville bestå af to millioner soldater, ifølge AP.

Den annoncering fulgte i hælene på spekulationer om, hvorvidt USA overvejer at sende 5.000 soldater til Venezuelas naboland Colombia. USAs forsvarsministerium har afvist at kommentere, om dette er en mulighed.

Da Nicolas Maduro i maj 2018 vandt præsidentembedet, blev det af flere lande anset som et resultat af valgsvindel. Den 35-årige oppisitionsleder, Juan Guaidó, har derfor udnævnt sig selv til overgangspræsident, indtil landet kan gennemføre et frit og demokratisk valg.

Da USA anerkendte Guaidó som landets retmæssige præsident, fulgte en række andre latinamerikanske lande trop. Flere EU-lande har annonceret at gøre det samme, hvis ikke Maduro udskriver nyvalg inden weekenden.

USA har siden indført skrappe sanktioner mod Venezuelas olieindustri i et forsøg på at isolere Maduros regering og har samtidig overladt kontrollen over Venezuelas amerikanske bankkonti til Juan Guaidó. Natten til onsdag har Venezuelas højesteret – som ifølge flere medier er loyal over for Maduro – svaret igen med et udrejseforbud til Guaidó og indefrosset hans bankkonti.

Søndag aften opfordrede Juan Guaidó til fredelige demonstrationer i dag, onsdag. Ifølge Washington Post har dette fået Maduros styre til at slå hårdt ned på mulige demonstranter. I flere områder er der blevet indført udgangsforbud. 850 er blevet arresteret, mens 35 er blevet dræbt.

Imens har USAs nationale sikkerhedsrådgiver gentaget sine trusler mod Maduros styre:

»Der vil få alvorlige konsekvenser for dem, der forsøger at omstyrte demokratiet og skade Juan Guaidó,« skriver han på Twitter.