US Air Force ville skabe flyvende tallerken

Nye dokumenter afslører, hvorfor det amerikanske militær i sidste øjeblik opgav at udvikle flyvende tallerkener i 1950'erne.

Deklassificerede billeder af Project 1794 fra USA's luftvåben. Planen var i 1950'erne at skabe en flyvende tallerken, der kunne flyve med en maksimumhastighed på mellem 3 og 4 mach. Fold sammen
Læs mere
Foto: National Archive
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske nationalarkiv har offentliggjort detaljer om et projekt, som det amerikanske luftvåben var nær ved at realisere i 1950erne. I al sin enkelthed taler vi om flyvende tallerkener. Dokumenterne er trykt i det amerikanske netmagasin Wired.com og viser tegninger af flyvemaskinen, der havde projektnavnet Project 1794.

De afklassificerede dokumenter viser, at amerikanerne i samarbejde med et canadisk firma havde planer om at bygge et fly, der ikke lignede noget andet - altså bortset fra en tallerken. Projektet var godt i gang og man var kommet så langt, at man havde bygget en prototype. Et notat fra 1956 viser, at udviklingen var kommet meget langt.

Flyet var designet til at starte og lande vertikalt. Dets tophastighed var på vanvittige 4.000 km i timen. Ifølge dokumenterne gik prøverne efter planen, så spørgsmålet rejser sig, hvorfor projektet blev droppet. Ifølge dokumenterne var prototypens omkostninger på godt  22 millioner kr., hvilket ikke lyder skræmmende, men ifølge Wired var problemet, at flyet ikke nåede op i tilstrækkelig højde, hvorefter militæret opgav projektet i 1960.