Uroligheder chokerer Malmøs beboere

Politiet forsøger at rydde op efter de voldelige sammenstød mellem unge og politi i Malmø, mens de lokale ikke kan genkende deres egen by.

Flere biler og containere blev sat i brand i Malmø i forbindelse med optøjerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Roen har nu sænket sig over Malmø igen. Politiet har sendt traktorer ud i gaderne for at fjerne bilvrag og glasskår, og en enkelt person er blevet anholdt efter torsdagens konfrontation mellem betjente og ungdomsgrupper.

Først klokken tre torsdag nat fik politi og brandfolk stabiliseret situationen i boligkvarteret Rosengården i Malmø. De havde svært ved at stille noget op over for de unge, som kastede hjemmelavede bomber og sten mod dem og satte ild til flere af områdets containere.

Politiet var nødt til at trække sig ud af området, men nu er de vendt tilbage for at få et overblik over, hvem der står bag optøjerne.

En bulldozer har været forbi for at rydde op efter optøjerne, og politiet tør igen færdes i kvarteret. Men en vanskelig opgave venter foran dem, fortalte politiets talsperson Ewa-Gun Westford til Tidningarnas Telegrambyrå ved midnat torsdag.

-De unge går bevæbnede rundt mellem husene og forsvinder ind i husenes opgange og gemmer sig. Lige nu har vi omkring ti siddende i en opgang for eksempel, sagde hun.

»Det er Bagdad to«
Mens politiet virkelig er kommet på arbejde, er flere af Malmøs indbyggere rystede.

- Det var meget væmmeligt. Et øjeblik virkede det som om, at jeg ikke var i Sverige, udtaler 15-årige Evelina Jörhov til avisen Sydsvenskan.

17-årige Emelie Pettersson, der oplevede sammenstødene mellem unge mænd og betjente har det på samme måde, når det gælder udviklingen i Malmø:

- Det er Bagdad to, mener hun.

Eller som et andet øjenvidne siger:

- Det bliver værre og værre for hver dag.

Optrapningen af volden i byen ser ikke ud til at være nogen overraskelse. Tidligere på ugen ryddede politiet en moské i en kælder i Rosengården, hvor optøjerne fik deres centrum om torsdagen.

Politiet vurderede, at moskéens brugere accepterede lukningen, men Basem Mahmoud fra den svensk-jordanske venskabsforening udtrykte en anden holdning over for nyhedsbureauet TT:

- Jeg frygter, at det her kan føre til uroligheder.