Uroen vokser før Kaczynskis begravelse

Den polske præsident og hans hustru skal i morgen begraves ved kongeslottet i Krakow. Beslutningen splitter befolkningen. Kritikere mener, at ceremonien er en politisk manøvre.

Demonstranter holder fotografier af den afdøde polske præsident, Lech Kaczynski, hvor der står »Krakow er klar«. Det er der ellers mange der mener, at Krakow ikke er. Der er tiltagende protester mod at lade Kaczynski blive begravet i en krypt ved det gamle kongeslot i Krakow. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WARSZAWA: Begravelsen af den polske præsident Lech Kaczynski og hans kone Maria, der for en uge siden omkom ved en flyulykke i Rusland med 94 andre, udvikler sig til et drama med historiske dimensioner.

I forvejen var omstændighederne bag tragedien - Kaczynski og hans følge dræbtes få kilometer fra Katyn, hvor russere henrettede tusinder af polske officerer 1940 - ladet med symbolik for de historisk tyngede polakker. Beslutningen om at stede Kaczynski og hustruen til hvile i domkirken til kongeslottet i Krakow, der er forbeholdt nationens helte, støder imidlertid på markant modstand og er i færd med at »splitte befolkningen«, siger historikeren Marek Janicki fra Warszawa universitet.

LÆS OGSÅ: Polakker mindes i modgang

»For få dage siden deltog alle polakker i den sorg, som har ramt Kaczynski-familien. Men nu er samfundet delt, og mange tror, at begravelsen i Krakow skal gøre Jaroslaw Kaczynski, præsidentens bror, til dennes efterfølger,« siger Janicki i en samtale med Berlingske Tidende.

Det er forklaringen bag de demonstrationer, der opstod ved kongeslottet, da planen ved offentliggjort tirsdag. Samme aften protesterede hundreder af mennesker mod projektet, dagen efter var det flere tusinde. Siden har debatten præget de polske medier, der har bragt et åbent brev fra den verdensberømte filminstruktør Andrzej Wajda, som opforder til at omgøre beslutningen.

LÆS OGSÅ: Walesa vil
gerne være præsident igen

Monarkerne

Begravelser ved kongeslottet Wawel i Krakow, der var Polens hovedstad til 1596, har en næsten mytisk karakter. Henved 20 monarker fra det 14. til det 16. århundrede er stedt til hvile her, og efter Anden Verdenskrig er der kun begravet én - den polske forsvarschef og regeringschef i eksil Wladyslaw Sikorski, der døde 1943, men hvis jordiske rester blev flyttet fra England til Krakow 1993.

Kritikere, herunder Wajda og Janicki, mener, at Lech Kaczynski, trods al sympati for hans skæbne, ikke er i samme kategori. Planen er, at præsidenten og hustruen stedes til hvile i forhallen til den krypt, der rummer nationalhelten Jozef Pilsudskis kiste. Pilsudski (1867-1935) var Polens præsident, hærens øverstbefalende og tiltog sig diktatorisk magt ved et kup 1926, hvor over 500 mennesker blev dræbt. Pilsudskis datter Jadwiga, der i dag er 90 år og var pilot under Anden Verdenskrig, har givet tilladelse til, at præsidentparret anbringes i forhallen, sammen med en urne med jord fra Katyn.

Janicki henviser desuden til, at Krakows ærkebiskop Stanislaw Dziwisz tirsdag erklærede, at ønsket var blevet fremsat af regeringen. I går ændrede han sin forklaring til, at det var præsidentens familie. »Det kan kun være Jaroslaw Kaczynski,« siger historikeren. »Siden deres mor ligger for døden og næppe er vidende om tragedien.« Janicki mener ikke, at ideen kommer fra præsidentparrets datter. »Det er forbløffende,« siger han. »Jaroslaw Kaczynski vil åbenbart bruge begivenheden som afsæt til selv at stille op som statschef. Det er så trist, at man knapt kan holde tanken ud - at man bruger sin brors kiste som trinbræt til noget sådant.«

Mindehøjtidelighed

Begravelsen er planlagt til i morgen, med deltagelse af stats- og regeringschefer fra hele verden, bl.a. USAs præsident Barack Obama. Danmark skal repræsenteres af Dronning Margrethe og udenrigsminister Lene Espersen (K). Regeringen har overvejet at udsætte akten, fordi det blev frygtet, at mange af gæsterne ikke kunne nå frem på grund af flyveforbudet over Europa som følge af asken fra en vulkan i Island. Hen under aften så det imidlertid ud til, at man fastholder tidsplanen. »Der bliver ikke tale om at udskyde begravelsen,« mente en EU-diplomat med henvisning til, at der er tale om en national, polsk begivenhed, at sørgeperioden skal afsluttes, en dato for præsidentvalget fastsættes og valgkampen indledes.

Allerede i dag mindes alle omkomne ved en storstilet højtidelighed i Warszawa. Dele af hovedstaden var allerede afspærret i aftes.