Uroen breder sig efter Ferguson-kendelse

Tusinder på gaderne ikke blot i Ferguson, men også i andre amerikanske storbyer

Demonstranter har været på gaden i dagene op til dommen - her i Ferguson, hvor den 18-årige Michael Brown blev skudt. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEWEL SAMAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Voldsomme uroligheder brød i nat ud i flere byer i USA, efter at en storjury i byen Ferguson i staten Missouri frikendte en politimand for drabet den 9. august på den 18-årige sorte mand Michael Brown.

Kendelsen var ventet, men tusinder af demonstranter rundt om i USA stod klar til at protestere, da kendelsen faldt.

Tusinder af mennesker demonstrerede mod, at politibetjenten ikke bliver retsforfulgt, men tværtimod kan gå fri. Han opholder sig på et ukendt sted, og hans fremtid er usikker. Det overvejes, om han helt skal forlade politiet.

Politibiler blev smadret i Ferguson, og der blev skudt varselsskud op i luften formentlig af politiet. Men også den amerikanske nationalgarde var til stede foran de fleste af de offentlige bygninger, der er i byen.

Statsadvokaturen i Ferguson oplæste en erklæring i forbindelse med kendelsen, og vreden blev ikke mindre af, at statsadvokaten meget detaljeret fortalte, at en del vidner ændrede forklaring eller direkte løj, da de blev spurgt om, hvad der egentlig skete den 9. august, da Michael Brown blev skudt ved højlys dag.

»Vi sammenlignede selvfølgelig vidnernes forklaringer med de konkrete beviser, vi havde samlet ind på gerningsstedet, og mange gange stemte forklaringerne ikke overens med de beviser, vi havde. F.eks. blev Brown ikke ramte i ryggen, men kun forfra, selv om nogle af vidnerne sagde, at politibetjenten skød mod Brown bagfra,« sagde statsadvokaten Robert McCulloch, da han sammenfattede kendelsen.

Storjuryen er en særlig nedsat jury, der arbejder i al hemmelighed med vidner og beviser og forklaringer, og man kan ikke få at vide, hvordan der blev stemt i den jury, der bestod af 12 personer, hvor kun tre personer var sorte. Det er heller ikke muligt at få at vide, hvem der har vidnet.

Flere steder i USA var der demonstrationer. I New York var flere hundrede forsamlet i nærheden af Broadway, og også i Los Angeles og i San Francisco var der demonstrationer.

Præsident Barack Obama talte lige efter kendelsen til amerikanerne og opfordrede til ro og sagde, at retsssystemet har talt. Og »det har vi som amerikanere respekt for«. Han gav udtryk for stor medfølelse over for Browns famlie og venner, men sagde, at den rigtige vej ikke er vold.

Browns familie var i chok efter kendelsen, som frikender politibetjenten Darren Wilson for at have foretaget en ulovlig handling, da han skød mod Brown. Og det er stadig højst uklart, hvad der egentlig er sket, da Brown blev ramt af seks skud, hvoraf to af dem var dræbende.

Michael Brown blev skud ned, da politimanden så to unge mænd gå midt på gaden. Han bad dem om at gå ind på fortorvet. På det tidspunkt vidste politimanden ikke, at Michael Brown forinden havde stjålet nogle cigarer i en butik. Hvad der herefter skete, er der uenighed om.

Men storjuryen har taget politimandens og nogle af vidnernes forklaringer til indtægt - nemlig at Brown forsøgte at få fat i betjentens pistol, at politimanden blev slået i ansigtet, og at Brown efter at have bevæget sig lidt væk gik direkte til angreb på betjenten igen.

Andre vidner hævder, at Brown holdt hænderne op til overgivelse, men den oplysning har storjuryen ikke lagt større vægt på.

Raseriet i Ferguson er ikke blevet mindre af, at det har taget flere måneder at nå frem til denne kendelse, og at der forud for nedsættelsen af storjuryen var en efterforskning, som mange kritiserede, Blandt andet obduktionen af Brown, som familien besluttede skulle gå om med en anden uafhængig retsmediciner.

Vreden er heller ikke blevet mindre af, at politiet i en anden stat i Ohio i sidste uge dræbte en kun 12-årig dreng, da han viftede med en legetøjspistol på en legeplads. Og en anden sort mand blev dræbt i Brooklyn i en trappeopgang af politiet, formentlig ved et uheld.

Selv om de to sidste skyderier ikke kan sammenlignes med drabet på Brown i Ferguson, så har de to hændelser bidraget til de voldsomme uroligheder.

»For det er oftest sorte, der bliver myrdet af politiet. Sorte unge mænd,« som en af demonstranterne sagde i Ferguson i aftes.