Ups... Så blev Obama »landsforræder« igen

En forkert præsidentiel hilsen har fået de sociale medier til at eksplodere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, lavede en militær hilsen med en cafe latte i hånden, da han forlod sin helikopter ved ankomsten til FNs generalforsamling i New York i går.

Det har fået de sociale medier til at eksplodere i forargelse (på Twitter er det under hashtag #LatteSalute).

Ordet skandale rækker ikke for de forargede. Beskyldninger mod præsidenten for »landsforræderi« hører til de mildere gloser, og selv milliardæren Donald Trump har blandet sig i debatten med udtrykket »forfærdeligt«.

En militær hilsen er en næsten hellig ting for amerikanerne. Den militære honnør er helt afgørende for en amerikansk præsident, der samtidig er øverstbefalende for de væbnede styrker. Det er et tegn på dyb respekt for de væbnede styrker, der sætter livet på spil hver eneste dag for amerikanske værdier.

Så derfor lægges der mærke til den intensitet, denne hilsen leveres med i form af værdighed og pli. Ganske vist er der billeder på nettet af en tidligere præsident, George W. Bush, der forsøger at levere en militær hilsen med sin skottehund under armen. En ynkelig præstation, der dog ikke er blevet kritiseret så meget, fordi ingen har mistænkt Bush den Yngre for at være pacifist.

Men Obama kan ikke træde forkert, før en shitstorm bryder løs. Sidst var det i forbindelse med statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvor Obama under en mindehøjtidelighed i Sydafrika for den afdøde præsident Nelson Mandela fik taget en selfie sammen med statsministeren.

Det fik også de sociale mediers kloakafdeling til at gå amok i alle mulige slibrige spekulationer om et forhold mellem »den blonde dansker med de lange ben« og så præsidenten.

Findes der ikke et kursus for præsidenter, der ikke har haft en militær baggrund, i at gøre honnør? Det siger Det Hvide Hus nej til, for der er kun få tilfælde af præsidenter, som ikke på en eller anden måde har været i berøring med militæret i deres unge dage.

Værnepligten blev først stillet i bero, da Vietnamkrigen sluttede i 1974. Den tidligere præsident Bill Clinton havde således heller ikke været i militæret, men klarede sig som regel med et charmerende og drenget smil, hvis han kom til at ramme ved siden af hovedet.

Men hvis man står med en cafe latte i højre hånd og hilser med højre - selv om Obama er venstrehåndet, og derfor burde have latten i venstre - er det en ekstra hån.

»Er han i virkeligheden født i Kenya?«

»Og er han i virkeligheden muslim?«

Jo, shitstormen er brudt løs. Men mon ikke den lægger sig igen og først igen vil blusse op, når han næste gang kommer til at gøre en forkert bevægelse.