Universiteter tillader skarpladte våben - studerende medbringer dildoer i protest

Hvis danskere vil studere i USA, skal de overveje, om de vil studere på et universitet, hvor konservative sikrer, at våben nu er tilladt. Studerende vil svare igen ved at tage dildoer med i skole.

Hvis studerende bevæbner sig, vil det gøre livet surt for forbrydere, der slår til mod netop studerende, mener konservative politikere. Og et håndvåben er i USA da heller ikke dyrere, end at de fleste studerende vil kunne skrabe sammen til det. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON

Han er en af de mest kendte professorer på University of Texas, men ikke meget længere. I sidste uge offentliggjorde Daniel Hamermesh sin opsigelse i universitetsavisen. Han tør ikke undervise længere, når Texas næste år indfører en ny lov, som tillader våben på alle universiteter i staten, skrev han.

Texas er ikke ene om at bevæbne universitetscampusserne. Syv andre stater har allerede tilladt dette, yderligere en snes overvejer det. Og spørgsmålet er ikke kun et amerikansk spørgsmål, men også et internationalt, for de fleste amerikanske universiteter er partnere med udenlandske universiteter. Københavns Universitet sender studerende til tre universiteter, som har tilladt eller snart vil tillade våben på campus, og til seks universiteter hvor politikerne overvejer dette.

Det er ikke universiteterne, som ønsker våben, tværtimod er både lærere og studerende imod, men beslutningen er taget af konservative flertal i de enkelte statsparlamenter. I Texas er studerende ved at planlægge en moddemonstration – når våbenloven træder i kraft næste år, vil studerende tage dildoer med i skole.

»Politikerne har besluttet, at det er helt i orden at tage våben med i klasseværelserne, mens der er strikse regler for seksuel ytringsfrihed af hensyn til vores uskyld,« skriver initiativtageren på Facebook. Foreløbigt har 3.000 tilsluttet sig protesten, som stiller sex over for en seksløber.

Politiet frygter wild west på campus

Inden for de seneste ti dage er 12 personer dræbt og en halv snes såret ved skyderier på amerikanske universiteter. De konservative politikere siger, at »det kræver en mand med et skydevåben at stoppe en anden mand med et skydevåben.« Tusindvis af bevæbnede studerende og lærere vil forhindre den slags skoleskydere, siger tilhængere som den texanske statssenator Brian Bidwell, der mener, at højere magter er med ham.

»Det er en gudgiven ret at have lov til at gå med våben,« som han har sagt.

Amerikanske politiorganisationer frygter et massebevæbnet campus, for som én organisation har sagt i en protest: Sådan en wild west-situation vil kun føre til flere ofre og øge risikoen for, at betjente vil komme til at skyde de forkerte.

Blandt kritikerne er rektor for University of Texas i Austin, William McRaven. Han er ikke en krudtsky fløjlshandske, men var i sin tidligere karriere chef for det amerikanske frømandskorps, admiral og ansvarlig for at planlægge aktionen mod Osama bin Laden.

»Jeg har i det meste af mit voksenliv haft våben omkring mig, og det gav mening. Men det giver ingen mening at have våben på et campus,« siger han til Texas Tribune.

Daniel Hamermesh skriver i universitetsavisen, at han ofte – når han har stået over for et fyldt auditorium – har overvejet, om der skulle være en skoleskyder i salen eller en bevæbnet studerende, som var vred på ham over eksempelvis en lav karakter.

»Risikoen for sådan en situation er med våbenloven blevet så stor, at jeg ikke længere tør tage chancen,« skriver han.

Daniel Hamermesh kalder sig selv for »en billig helt,« for han har nået pensionsalderen, og han har allerede tilbud om at undervise i London og Sydney. Så han forestiller sig ikke en udvandring af undervisere, men han er bekymret for, at det vil gøre det svært for universiteterne i Texas at rekruttere gode lærere, forskere og studerende. Et stort flertal af dem er imod våben på campus, og hvis de har mulighed for at vælge en anden og lige så god arbejds- eller studieplads som f.eks. University of Texas, så vil de gøre det, siger Daniel Hamermesh til Guardian.