Universitet i USA aflyser ærestitel til Ayaan Hirsi Ali

Stærkt islamfjendtlige udtalelser er blevet fremhævet af undervisere, bloggere og via en underskriftsindsamling som uforenlige med Brandeis-universitetets værdier.

Brandeis University i Massachusetts har efter massiv kritik besluttet sig for at trække en annonceret tildeling af en ærestitel til islam-kritikeren Ayaan Hirsi Ali tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den i Danmark kendte islam-kritiker Ayaan Hirsi Ali er havnet i en polemik om en ærestitel ved Brandeis University i Massachusetts. Det amerikanske universitet havde bebudet, at Ali ville få en æresbevisning ved dimissionsfesten 18. maj.

Den beslutning er nu trukket tilbage efter protester fra en del af underviserne, kritik fra bloggere og efter en underskriftsindsamling på nettet iværksat af en studerende - en indsamling som ifølge The New York Times på kort tid samlede tusinder af underskrifter.

Avisen skriver, at universitetsledelsen på Brandeis otte dage efter at have offentliggjort Ali som kommende modtager af æresbevisningen trak beslutningen tilbage som følge af den voksende kritik.

»Vi kan ikke se bort fra, at visse af hendes tidligere erklæringer ikke er i samklang med Brandeis Universitys kerneværdier,« lød det i en erklæring.

Kritikken af Ali går på, at hun flere gange har rettet hårde angreb mod  islam, som hun blandt andet har kaldt en »dødskult« og har sagt, at »vi er i krig med islam«. The New York Times henviser til, at blandt andre USAs tidligere præsident George W. Bush og den tidligere britiske premierminister Tony Blair efter 11. september-terroren og angrebene på Afghanistan og Irak understregede, at de var gået i krig med terrorgrupper og ikke islam som sådan.

Det er ikke sikkert, at polemikken slutter her for det amerikanske universitet. Nogle kommentatorer har meldt sig på banen og kritiseret, at universitetet bøjer sig for pres. Nogle kritikere af Ali understreger, at de er imod universitetets intentioner om at ære hende, men at hun har ret til at udtrykke sine holdninger, og at hendes personlige fjendskab over for islam kan være forståeligt. Ali er født i Somalie, hvor hun blandt andet blev udsat for omskæring. Senere kom hun til Holland, hvor hun blev valgt ind i parlamentet og var med til at lave den omstridte film »Submission« om muslimsk undertrykkelse af kvinder.

Ali er blandt andet blevet hædret af Venstre og har i Danmark flere gange gjort sig bemærket som debattør og gæstetaler.

Brandeis University har erklæret, at Ali »vil være velkommen til at komme på campus i fremtiden og deltage i en dialog«.

Det er langtfra første gang, at amerikanske universiteter og institutioner bevæger sig ind i et minefelt, når de berører mellemøstlige temaer. I Israel er det blevet bemærket og kommenteret, at studenterorganisationer har tilsluttet sig boykot-bevægelser af Israel som kritik af besættelsen af de Vestbredden og Gaza.

Den fremtrædende jødisk-amerikanske kommentator Peter Beinart har brugt en af sine faste klummer i avisen Haaretz til at skose en jødisk-ortodoks high-school i New York for intolerance, efter at man efter kritik fra flere sider aflyste et planlagt debatmøde med en palæstinenser.

Det skabte polemik, at et universitets kantine for et par år siden lancerede et »israelsk tema« med humus, falafel og andre traditionelle arabiske retter på menuen. I 2013 måtte Newseum i Washington D.C. efter få dages offentlige diskussioner og kritik trække beslutningen om at inkludere to palæstinensiske journalister i et mindesmærke for 84 journalister fra 2012 tilbage.

Kritikken fra Israel og jødiske organisationer gik på, at de blev angrebet og dræbt under Gaza-offensiven, fordi de var relateret til “terror-aktiviteter”. Journalistorganisationer siger, at der ingen beviser er fremlagt, og at de måske ikke var objektive, men at det gælder for flere af de dræbte journalister på mindesmærket.