United Airlines suspenderer flyvninger over iransk luftrum

Flyvninger mellem USA og Indien er blevet suspenderet efter Irans nedskydning af en amerikansk drone torsdag.

Chicago. Det amerikanske luftfartsselskab United Airlines har suspenderet sine flyvninger mellem Newark i USA og Mumbai i Indien.

Det sker som følge af bekymringer over Irans luftrum, efter at et iransk jord-til-luftmissil torsdag skød en militær drone fra USA ned over Hormuzstrædet.

Det oplyser United Airlines på sin hjemmeside.

Nedskydningen af dronen af typen Global Hawk, der kan flyve i en højde på over 18 kilometer, er den seneste af en række af hændelser i Golfregionen.

- Set i lyset af de aktuelle begivenheder i Iran har vi gennemført en grundig sikkerhedsundersøgelse af vores indiske rute gennem det iranske luftrum og besluttet at suspendere den, skriver United Airlines på sin hjemmeside.

I maj opfordrede de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, flyselskaber til at udvise forsigtighed, når de flyver over Iran og nærliggende områder i Golfen og Omanbugten på grund af øgede militære aktiviteter samt øget politisk spænding.

- Selv om Iran sandsynligvis ikke har til hensigt at gå efter civile luftfartøjer, så udgør tilstedeværelsen af flere langtrækkende, avancerede våben, der kan buges mod luftfartøjer, en højspændt situation.

- Situationen udgør en risiko for fejlberegning og fejlidentificering. Især i en tid med øget politisk spænding og retorik, udtalte FAA i sidste måned.

Tidligt torsdag eftermiddag bekræftede det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at Iran tidligere på dagen havde skudt en amerikansk overvågningsdrone ned over Hormuzstrædet.

Ifølge iranske kilder nedskød Irans Revolutionsgarde en RQ-4 Global Hawk-drone i iransk luftrum.

Amerikansk militær oplyser, at nedskydningen skete i internationalt luftrum, og at der er tale om et "uprovokeret angreb".

Nedskydningen af dronen sker på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Iran og USA er højspændt.

Det amerikanske forsvarsministerium annoncerede mandag, at man vil sende yderligere 1000 soldater til Mellemøsten.

USA beskylder blandt andet Iran for at stå bag angreb på to tankskibe i Omanbugten i sidste uge. Iran nægter enhver indblanding.

/ritzau/Reuters