UNICEF kritiserer planer om at sætte niårige i fængsel

Filippinernes præsident Duterte vil sænke den kriminelle lavalder fra 15 til ni år. Det møder kritik fra UNICEF. Den danske regering lovede før valget, at de ville sænke den kriminelle lavalder til 12 år.

Foto: EZRA ACAYAN. Den filippinske præsident Rodrigo Duterte har blandt andet slået sig op på en forkastelse af lovene om menneskerettigheder. Foto: Ezra Acayan
Læs mere
Fold sammen

Lovforslag om at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til ni år er forkert fra alle vinkler, lyder kritikken fra FNs børneagentur UNICEFs repræsentant i Filippinerne, Lotta Sylwander. Det skriver avisen The Guardian.

»Hvis de vokser op som teenagere i fængsel, vil de sandsynligvis være skadede for livet,« siger hun.

Præsident Duterte vandt valget i maj i kølvandet på en kampagne, hvor han lovede at slå tusindvis af narkopushere ihjel. Forslaget blev introduceret med ordene:

»Den nuværende kriminelle lavalder på 15 år forkæler unge lovovertrædere, der begår kriminalitet velvidende, at de kan slippe af sted med det.«

Lovforslaget er ifølge UNICEF »imod menneskerettighederne, uretfærdigt over for børn, der ikke forstår konsekvenserne af deres handlinger og det vil kun gøre børnene mere kriminelle at vokse op i fængsler med andre kriminelle«. Politistatistikker viser, at mindre end to procent af al kriminalitet i landet bliver begået af børn under 15 år. Lotta Sylwander fra UNICEF siger, at Duterte har ignoreret den kendsgerning i hans støtte til forslaget.

UNICEF har forsøgt at overbevise politikere, om at forslaget har skadende konsekvenser - blandt andet fordi børn vil skulle dele celler med voksne lovovertrædere i måneder, før de kommer for en dommer.

»Retssystemet er ekstremt langsomt, så det ville tage lang tid for børnene at blive dømt. Det betyder, at de vil skulle sidde i lang tid,« siger Lotta Sylwander.

Det er endnu usikkert, hvor stor opbakning der er til forslaget. Ifølge Guardian har der været voksende modstand i senatet, selv om Dutertes allierede forventes at støtte det.

I Danmark lovede regeringen før valget at nedsætte den kriminelle lavalder til 12 år. Det blev kritiseret af FNs Børnekomité. Der er rekordlav ungdomskriminalitet i Danmark. Det ændrer dog ikke på planenerme, der ifølge retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) også bør omfatte en nedsættelse af den kriminelle lavalder til 12 år.