Unge pakistanere strandet i Istanbul: »Vi er dem, ingen vil have«

Efter aftalen med Tyrkiet håber EU, at afghanere, indere og pakistanere har forstået, at de ikke har en chance for at få ophold i EU. De skal tilbage til deres hjemlande. Berlingske har talt med nogle af dem i Istanbul om de dystre fremtidsperspektiver. Fælles for dem er, at de ikke vil hjem igen, uanset hvad.

»Uanset hvad, vender vi ikke tilbage til Pakistan,« siger 22-årige Ali Mahmood, som Berlingske møder på Aksaray-pladsen i Istanbul. Foto: Sultan Coban Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge sendte Grækenland i alt 325 migranter tilbage fra øerne Lesbos, Chios og Samos til den tyrkiske havneby Dikili. Af de 325 var kun to syrere, mens 201 var pakistanere.

Det er kun syrere, der får genbosættelse i EU ved 1:1-aftalen, hvorfor alle andre migranter risikerer hjemsendelse.

Ifølge de tyrkiske myndigheder kom der over 80.000 pakistanere illegalt til Tyrkiet i årene 1995-2010. Der er ingen officielle tal for pakistanske migranter i Tyrkiet efter 2010, hvor tusinder af migranter fra andre lande blandede sig med den syriske flygtningestrøm mod EU. Langt de fleste af disse har kun brugt Tyrkiet som transitland, hvorfra de kan rejse videre til et europæisk land og søge asyl.

I sidste uge underskrev den tyrkiske regering en lov om, at samtlige »irregulære« flygtninge – altså ikke-syrere – skal sendes tilbage til deres hjemlande.

Da de første både med migranter sejlede til den tyrkiske havneby Dikili, udtalte Tyrkiets udenrigsminister Volkan Bozkir, at man ikke har tænkt sig at give asyl til de irregulære migranter, som bådene var fulde af. Men migranterne er ikke til sinds bare at give op.

»Uanset hvad, vender vi ikke tilbage til Pakistan,« siger 22-årige Ali Mahmood, der migrerede til Tyrkiet fra Pakistans hovedstad Islamabad for to år siden igennem Iran.

Han er en af de såkaldte »økonomiske migranter«, der drømmer om et nogenlunde liv i et europæisk land. Ali Mahmood sidder med fire pakistanske venner på Aksaray-pladsen i Istanbul, der huser lige så mange ikke-tyrkere som tyrkere. Her venter Ali Mahmood og vennerne på at blive samlet op af tyrkiske forretningsmænd til underbetalte engangsjob som daglejere.

Ingen asyl til pakistanere

Haroon på 32 år fra byen Jhelum i Pakistan søgte turistvisum til Tyrkiet for et halvt år siden. I modsætning til sin ven Ali Mahmood fløj han til Tyrkiet, hvor han forsøgte at tage til Grækenland via en almindelig passagerbåd fra Bodrum.

Men fordi han ikke havde visum til Grækenland, holdt hans plan ikke. I stedet tilbragte han tre måneder i et tyrkisk fængsel for forsøget på overhovedet at komme til Grækenland.

I dag bor han i Istanbul uden fast job, og planen er at vente på, at nye alternative ruter til EU bliver åbnet.

Hverken Haroon eller Ali Mahmood vil risikere den farlige bådtur over Det Ægæiske Hav.

»EU vil ikke have os, men vi har ingen fremtid i Pakistan. Økonomien er dårlig, og vi kan ikke forsøge vores familier,« siger Haroon til Berlingske.

Tyrkiet har underskrevet FNs flygtningekonvention fra 1951, der oprindeligt kun forpligtede til at give europæiske migranter asyl. Selv om Tyrkiet legalt set ikke må afvise »irregulære« asylansøgere fra lande uden for Europa, har de brugt 1951-konventionen som undskyldning for at gøre det alligevel.

Amnesty International har flere gange rapporteret, at Tyrkiet tvangstilbagesender asylansøgere til deres hjemlande og vurderer, at Tyrkiet langt fra er et sikkert land for flygtninge og migranter. Netop derfor søger pakistanere ikke asyl i Tyrkiet. Men som illegal migrant i Tyrkiet har man kun begrænset adgang til sundhedssystemet og arbejdsmarkedet og må finde sig i underbetalte job uden forsikring.

Vrede tilråb

Haroon har kone og børn i Pakistan men har tænkt sig at blive i Tyrkiet, selv om han ikke kan komme videre til et EU-land.

»Tyrkiet er trods alt bedre end Pakistan. Men vi har ingen rettigheder i Tyrkiet. Bare vi kunne få ordentlige job til almindelig tyrkisk mindsteløn (kr. 2.950 om måneden, red.), så ville vi ikke søge mod EU,« siger Haroon til Berlingske.

Imens råber en tyrkisk mand fra afstand: »I er skide utaknemmelige, I pakistanere. Tyrkiet passer og plejer jer og syrerne; men I er alligevel ikke tilfredse. Jeg har mistet mit job på grund af jer!«