Ungdommens oprørere i krig på nettet

De maskeklædte hackere i Anonymous blæser til frontalt angreb på terroristerne i IS efter mas­sakren i Paris. Slagmarken er sociale medier, og våbnene er metoder, som meget vel kan være ulovlige.

En amerikansk ekspert, mener ikke, at USA vil forsøge at stoppe de Guy Fawkes-maskerede hackere i Anynomous. Måske vil Anonymous’ hackere opdage informationer, der vil være virkelig brugbare for USAs regering, og have lyst til at sende dem videre, mener eksperten Fold sammen
Læs mere

LONDON: Hackere og Islamisk Stat er gået i krig, og det er på et plan, som mange af os sandsynligvis ikke helt forstår. Den diffuse og anonyme, internationale internet-hackergruppe »Anonymous« har de seneste dage opsporet »tråde« fra IS på Twitter og forbundet dem med et falsk link til en gammel musikvideo med Rick Astleys popglade »Never Gonna Give You Up«.

»#Anonymous lærte Internettet Hvordan man hacker #Is – 20.000 IS Twitter-konti Ødelagt den Næste Dag,« lød et andet bud på »angrebet« for nogle dage siden fra en Twitter-konto under navnet »Anonymous Aussie«.

 

Repræsentanter for Anonymous har – anonymt – erklæret, at man forbereder andre former for angreb. Hackerne planlægger offentliggørelse af detaljer om personer med IS-sympatier, som de har opsporet på nettet.

Flere steder bliver »kampen« slået op med effektfulde billeder og slogans, så det nærmest virker som et nyt online spil – »Anonymous vs IS«. Hackernes og sympatisørers brug af den hvide Guy Fawkes-maske, når de viser sig frem på videoer eller i demonstrationer, kan måske få nogen til at tænke på overspændte unges indlevelse i et smart udtænkt filmunivers. Men virkemidlerne er ikke så langt fra dem, som unge ekstremister i IS har anvendt for at tiltrække nye, unge støtter overalt i verden. Reaktionerne på nettet kan tyde på, at Anonymous nu vækker lignende følelser af sympati for deres kamp.

Børn narret til at stikke af til Syrien

En række sikkerhedseksperter har påpeget, at »fortællingen« på nettet muligvis har været det vigtigste våben for terroristerne i IS, fordi de kan få alle – og især unge – i tale uden filter. Bekymringen blev for nyligt formuleret af Labours muslimske kandidat til det kommende valg af borgmester i London, Saiq Khan:

»Denne kamp er personlig for mig. Som alle forældre ønsker jeg at være sikker på, at mine døtre er i sikkerhed. Jeg er bekymret over, at de eller deres venner kunne blive manipuleret af ekstremister på internettet eller narret til at stikke af til Syrien, som andre børn er blevet det.«

De mange udenlandske deltagere i den »hellige krig« i Syrien og Irak vækker nu enorm bekymring i Vesten. Nogle af de europæiske militante er udpeget som skyldige i terroren i Paris. Staters og forældres formaninger og argumenter har som så mange gange tidligere i historien haft det svært over for følelsen af ung vrede og dragningen mod det oprørske. Begge dele besidder Anonymous til overflod.

Hackerne har truet, advaret og hacket sig ind hos regeringer og multinationale selskaber. Anonymous har offentliggjort oplysninger om formodede pædofile, og for nylig offentliggjorde gruppen oplysninger om formodede sympatisører af den racistiske Ku Klux Klan i USA.

Anonymous har også gjort sig til en slags talerør for global antikapitalisme efter det økonomiske sammenbrud i det vestlige banksystem i 2008. Tidligere i denne måned kom det til sammenstød med politiet i det centrale London under den årlige, internationale »Million Mask March«, der bliver afholdt på den britiske Guy Fawkes-dag til minde om det mislykkede forsøg på at sprænge parlamentet i luften tilbage i 1605.

USA vil vende det blinde øje til

Nu er Anonymous så »gået i krig« med IS. Eksperter advarer om, at det ikke er ikke uproblematisk. Anonymous er og har i flere lande været involveret i en lang række ulovlige handlinger. Også deres »jagt« på IS-aktivitet på nettet vil være ulovlig i USA, vurderer ekspert i cybersikkerhed, Herbert Lin, ved Stanford University på universitetets hjemmeside. Han mener dog ikke, at USAs myndigheder vil forfølge lige netop denne aktion.

»Måske vil Anonymous’ hackere opdage informationer, der vil være virkelig brugbare for USAs regering, og have lyst til at sende dem videre,« siger Lin.

Andre afviser dog, at ødelæggelse af Twitter-konti vil vinde kampen mod terrorister, der bare kan åbne en ny konto. Der er også dem, der mener, at computereksperterne i IS kan matche Anonymous. Nogle advarer om, at det kan blive sværere for myndighederne at følge IS på nettet, hvis de bliver fortrængt til den »hemmelige« og krypterede del af nettet. Der er også kritik af, at en masse uskyldige har fået angrebet deres Twitter-konto.

Men det er samtidig en udfordring af IS på organisationens egne præmisser og en bane, som IS i høj grad har behersket på bekostning af det etablerede samfund. Det er en krig i cyberspace, som mange af os ikke helt vil kunne forstå, men som kan forvente fuld opmærksomhed blandt yngre generationer. Anonymous – og hel del sammen med dem – håber, at det efter terroren i Paris og angreb på en rockkoncert, en fodboldkamp og cafeer også bliver ungdommens oprør at bekæmpe IS, ganske som det har været det for en del unge at holde med IS.