Ungarns benhårde Orbán er populær - men nu trues han af personlige skandaler

Viktor Orbán sidder solidt på magten i Ungarn. Orbáns indvandringskritiske linje er populær, men han udfordres i stigende grad af korruptionssager, der svækker hans forsøg på at fremstå som folkets mand.

Foto: Attila Kisbenedk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Viktor Orbán har holdt lavere profil end længe under de seneste to EU-topmøder. I lang tid har premierminister Orbán ellers haft succes med at sætte dagsordenen på såvel hjemmefronten i Ungarn som i EU, men på det seneste er der kommet grus i Orbán-maskineriet.

Mens den nationalkonservative premierminister med en vis tilfredshed konstaterer, at han har været stærkt medvirkende til at gøre en styrkelse af de ydre grænser til en topprioritet i EU, er det med større bekymring, at han kan følge udviklingen på hjemmefronten, hvor han ellers har siddet med et solidt flertal bag sig i parlamentet siden 2010.

Financial Times kunne i oktober berette, hvordan Orbán brugte 60-året for den ungarske opstand mod Sovjet i 1956 til at portrættere sig selv som en arvtager til datidens frihedskæmpere, hvor det nu bare er EU, han vil forhindre i at bestemme over Ungarn. I Orbáns egen fortælling er han folkets beskytter. Mod indvandring, mod en magtfuld EU-Kommission og mod uansvarlige politiske alternativer.

Men Orbán blev mødt af vrede demonstranter i den seneste klare manifestation af, at ungarerne i høj grad er splittede i synet på ham. Mens nogle ser ham som en mand, der forstår folks bekymringer, mener andre, at de talrige korruptionsskandaler viser, at han først og fremmest forsøger at styrke sin magtposition og udnytte den til at uddele gaver til sine venner.

Som jurist og ledende politisk figur gennem mere end to årtier er Orbán da også indbegrebet af det politiske establishment.

1956-fejringen led yderligere under, at USA ikke bare undlod at sende en repræsentant, men valgte at udtrykke officiel bekymring over den seneste lukning af et regeringskritisk medie. Siden Orbán – for anden gang – kom til magten i 2010 er de frie medier og det uafhængige retssystem svækket, hvilket er blevet påtalt af Europarådet.

Den udvikling bekymrer i høj grad den nuværende amerikanske administration. Ikke mindst Orbáns proklamerede idé om »det illiberale demokrati« med Ruslands præsident Putin som forbillede giver panderynker – på begge sider af Atlanten.

Og Orbáns tætte bånd til Vladimir Putin og i stigende grad konfrontatoriske kurs over for EU, er da heller ikke udelt populær i Ungarn. Mens et flertal i befolkningen bakker op om Orbáns indvandringskritiske linje, er der samtidig bred opbakning til EU-medlemskabet, som siden 2004 har givet Ungarn et stort økonomisk løft.

Folkeafstemning floppede

Orbán går ind for fortsat ungarsk EU-medlemskab, og han har hidtil ikke blokeret for EUs økonomiske sanktioner over for Rusland. Men Orbáns EU-linje har en stigende kritisk tone, der især kom til udtryk i forbindelse med hans prestigeprojekt over dem alle – folkeafstemningen om EU-asylkvoter i oktober.

Selv om næsten alle de afgivne stemmer fulgte Orbáns opfordring til at stemme nej, blev afstemningen et indenrigspolitisk flop, fordi oppositionens opfordring til at boykotte folkeafstemningen fik over halvdelen af de stemmeberettigede ungarere til at holde sig væk eller aflevere en ugyldig stemme i protest.

Det forhindrede dog ikke Orbán i alligevel at foreslå en ændring af den ungarske forfatning, så regeringen til enhver tid skulle kunne afvise asylkvoter. Men det forslag blev væltet i parlamentet i et af de hidtil største indenrigspolitiske nederlag for premierministeren.

Det var Jobbik-partiet på den yderste højrefløj, der væltede Orbáns reform af forfatningen, fordi partiet mener, at han udviser dobbeltmoral i indvandringsspørgsmålet. Ungarns regering sælger nemlig opholdstilladelser til udenlandske millionærer fra det meste af verden, og det krævede Jobbik stoppet.

Jobbik angriber samtidig nådesløst Orbán for at lede et »korruptionssystem«, der har kørt Ungarn i sænk og ramt sundheds- og uddannelsessystemet. Jobbiks nytårsopfordring lyder derfor på opstand i 2017, for så ved parlamentsvalget i 2018 at »tage Ungarn fra Viktor Orbán og give det tilbage til folket«.

Og ifølge Transparency Internationals korruptionsbarometer for 2016 har Jobbik en pointe. En stigende andel af ungarerne ser voksende korruption som et alvorligt problem. Hele 57 procent mener, at korruptionen er blevet værre de seneste år, og 29 procent mener, at Orbán er direkte involveret i korruptionen.

Premierministeren står dog stadig til 35-40 procent af stemmerne i de aktuelle meningsmålinger, og med det ungarske valgsystem vil det sandsynligvis være nok til at sikre endnu en periode som premierminister fra 2018. Men det er i et land, som i den grad er splittet i synet på premierministeren.