Ungarn tillader ikke våben at passere til krigsramt Ukraine

Vi er nødt til at se på vores egen sikkerhed først, siger den ungarske udenrigsminister.

 
Søndag mødtes reservister i nærheden af Ukraines hovedstad, hvor de trænede og forberedte sig på at forsvare landet. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU- og NATO-landet Ungarn vil ikke sende hverken soldater eller våben til Ukraine, og det vil ikke tillade, at andre lande sender militært kampudstyr gennem Ungarn.

Det oplyser den ungarske udenrigsminister, Peter Szijjarto, mandag, ifølge Reuters.

Ungarn grænser op til Ukraine.

Det vil i så fald betyde, at de panserværnsraketter, som Danmark i weekenden besluttede for at sende til Ukraines hær for at forsvare sig mod de russiske invasionsstyrker, ikke kan sendes via Ungarn.

»Grunden til, at vi har truffet den beslutning er, at sådanne leverancer kan blive mål for fjendtlige militære handlinger … og vi er nødt til at fastholde sikkerheden for Ungarn … Så vi ikke bliver involveret i den krig,« siger Szijjarto under et besøg i Kosovo.

Søndag aften oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) på et kort pressemøde, at Danmark donerer op til 2700 skulderbårne panserværnsraketter til Ukraine.

Samtidig bliver dele af cirka 300 aflagte Stinger-missiler givet til USA, som kan gøre dem operative – det vil sige klar til brug.

Som naboland til Ukraine har Ungarn modtaget mange ukrainske flygtninge, siden den russiske invasion af landet.

FNs flygtningeorganisation UNHCR siger ifølge AFP, at tæt på 85.000 personer har krydset grænsen fra Ukraine til Ungarn.

Flere ungarske byer, der ligger tæt på den ukrainske grænse, har lavet offentlige bygninger om til centre, der modtager ukrainske flygtninge.

Landets indenrigsministerium udtaler, at almindelige borgere har doneret mad og tøj.

/ritzau/